Háromslotos GeForce GTX 580-ast is készít az ASUS

Háromslotos GeForce GTX 580-ast is készít az ASUS

Az ASUS néhány nappal ezelőtt, a CES alkalmával mutatta be DirectCU II-es hűtéssel ellátott Radeon HD 6970-es videokártya különlegességét, amely rendhagyó módon nem kétslotos, hanem háromslotos felépítéssel rendelkezett. Úgy tűnik, hogy a gyártónál nem csak az AMD, hanem az Nvidia esetében is alkalmazzák majd ezt a különleges hűtőt, ugyanis a hírek szerint hamarosan érkezik a GeForce GTX 580 DirectCU II, ami szintén háromslotos felépítéssel bír.

A GeForce GTX 580-as modell esetében a VRM áramkör 8 fázisú tápellátást kínál a GPU számára, a fedélzeti memória energiaszükségleteit pedig kétfázisú tápáramkörrel próbálja kielégíteni. A referencia modellek esetében a memóriachipek tápellátását a PCI Express 2.0 x16-os foglalton keresztül oldják meg, ám az ASUS különlegességénél – a jobb tuningpotenciál érdekében – az egyik memória tápfázist a PCI Express tápcsatlakozón keresztül érkező áram táplálja. A VRM esetében minőségi alkatrészeket használtak (minőségi kondenzátorok, NEC Proadlizer) annak érdekében, hogy a tápellátás maximálisan stabil lehessen.

A DirectCU II-es hűtő esetében a GPU által termelt hőt öt darab hőcső továbbítja a nagyméretű, alumínium lamellákkal sűrűn telepakolt hűtőtömbhöz. A hőcsövek – ahogy azt a DirectCU elnvezésből is sejteni lehet – közvetlenül érintkeznek a GPU felületével annak érdekében, hogy a hőátadás gyorsan és hatékonyan történjen. Az alumínium hűtőtömb felett két darab, egyenként 100 mm-es átmérővel rendelkező ventilátort helyeztek el, amelyek a referencia megoldásoknál alkalmazott egységeknél halkabban és hatékonyabban végzik a feladatukat. A termék videó kimenetek tekintetében egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozót, valamint két DVI portot kínál.

Az újdonság esetében egyelőre nem tudható, hogy a GPU és a memória chipek pontosan mekkora órajeleken üzemelnek majd. Az biztos, hogy a videokártya GF110-es GPU-ja 512 CUDA maggal érkezik, az 1536 MB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memória és a GPU között pedig szokás szerint 384-bites memória adatsín teremt majd kapcsolatot. A termék várható megjelenésével és árával kapcsolatban egyelőre nem szivárogtak ki információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward