Három új központi chippel rukkolt elő a Qualcomm

Hivatalosan is bemutatkozott a Snapdragon 653, amiről korábban már lehetett hallani pletykákat, valamint megjött a Snapdragon 626 és az S427 is.

Három új központi chippel rukkolt elő a Qualcomm

A Qualcomm leleplezte az új Snapdragon modelleket, amelyek igazából sok változást nem hoznak, inkább csak ráncfelvarráson átesett termékekről beszélhetünk majd az alábbiakban. Igaz ez a Snapdragon 653-ra is, amitől egy korábbi pletyka miatt sokkal többet vártunk volna.

Az újdonságok egészen széles ársávot fognak lefedni, szinte csak a csúcson nincs friss megoldás. A felső-középkategóriába a Snapdragon 653 érkezik, a középső árszegmenst a Snapdragon 626 besorolású chip fogja képviselni, az alsókategóriás vagy ahhoz közeli gépeket pedig a Snapdragon 427 hivatott kiszolgálni a jövőben. Az előbbiek nem meglepő módon nyolcmagosak lettek, az utóbbi viszont, bár villámgyors internetelérésre fog lehetőséget biztosítani, továbbra is "csak" négy processzormaggal száll harcba.

Qualcomm Snapdragon 653

A Snapdragon 653 szériát indító MSM8976 Pro központi chipről az a hír járta, hogy már Cortex-A73 magok bukkanhatnak majd fel benne, a grafikus feladatok fellelőse pedig az Adreno 515 IGP lehet. Ezek viszont sajnos nem így alakultak, a Snapdragon 652 után a lapka felépítése szinte teljesen maradt a régiben. Cortex-A72 és Cortex-A53 magok dolgoznak benne négy-négyfős csoportokban; ami ilyen téren előrelépést jelent, az a sebességfelelősök órajele, ezek ugyanis már 1,8 helyett 1,95 GHz-en fognak üzemelni, míg a Cortex-A53 kvartett maradt 1,44 GHz-es frekvencián. A grafikus munka felelőse ezúttal is egy Adreno 510, mely talán egy kicsit fentebb lesz húzva az órajelét tekintve, de erről egyelőre nincs pontos információnk. A memóriavezérlő sem módosult a specifikációja alapján, szóval továbbra is egy kétcsatornás megoldással állunk szemben, ami 933 MHz-es LPDDR3 modulokkal boldogul, de azért itt történt némi előrelépés is. A Qualcomm már nem maximalizálja 4 GB-ban a rendszermemória kapacitását, a Snapdragon MSM8976 Pro mellett akár 8 GB-nyi RAM is felütheti a fejét.

A Snapdragon 653 lapka 2560 x 1600 képpontos felbontású megjelenítőket fog támogatni, ami egészen biztos, hogy nem jelent majd szűk keresztmetszetet. Nem is érdemes ennél magasabb pixelszámú kijelzővel összehozni a chipet, mert az Adreno 510 valószínűleg nem bírná tartani a lépést. Van itt Dual ISP 21 megapixeles dupla kamera támogatással, 4K-s videórögzítéssel. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy H.265-ös codec felhasználásával már akár 1080p-ben is képes lesz 120 FPS-es alkotásokat kalap alá hozni. A Qualcomm az X9 LTE hálózati modemmel vértezte fel az egységet, ami így 300 Mbps-os letöltési sebesség elérésére képes, feltöltésnél pedig még akár a 150 Mbps-ot is elérheti a tempója. Támogatja a Dual-SIM-es konfigurációkat, az Ultra HD Voice-t és a VoLTE-t is az MSM8976 Pro. Ezen felül a kapcsolati lehetőségek tekintetében akad még kétsávos, 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi MU-MIMO támogatással, Bluetooth 4.1 modul LE kiterjesztéssel, a helymeghatározás felelőse pedig a Qualcomm IZat Gen8C. Sajnos a gyártási eljárás nem változott, a Snapdragon 653 továbbra is 28 nm-es gyártósorokon készül.

Qualcomm Snapdragon 626

A Qualcomm középső újdonsága az erőviszonyok alapján a Snapdragon 626 lesz. Ez a megoldás a Snapdragon 625-ből kerekedett ki a vérfrissítés révén, és a lapka az MSM8953 Pro jelöléssel lett ellátva. A Snapdragon 626 a teljesítmény tekintetében minimális, de biztos előre lépést hoz. Ez az újdonság az MSM8953 2 GHz-es órajelére 2,2 GHz-es frekvenciával licitált rá. A nyolc Cortex-A53 magból négy fogja elérni a 2,2 GHz-et, a másik négyesnél 2 GHz jelenti a plafont, szóval itt nincs nagy különbség a big.LITTLE architektúrával összehozott „fürtök” között – nem igazán lehet energiahatékonyabb üzemelésre kigyúrt egységeket kiemelni. A grafikus egységre itt sem tért ki komolyabban a Qualcomm, de az biztos, hogy az Adreno 506 személyében nem történt változás. Emellett pedig a 32 bites, 933 MHz-es memóriavezérlő is ugyanúgy része a Snapdragon 626-nak, mint a 625-nek volt.

Az MSM8953 Prónál, amire még mindenképpen érdemes kitérni, az a kapcsolati lehetőségek tárháza. Ez a lapka már megkapta a Qualcomm által fejlesztett TruSignal antennatechnológiát, ami főleg akkor csillogtatja majd meg a tudását, ha gyenge a hálózati lefedettség vagy a felhasználó úgy fogja a telefont, hogy azzal jelentősen rontaná a vételt. A TruSignal az X9 LTE modemmel igazán dinamikus párost fog alkotni, és hatékonyabb üzemelésre lesz képes, mint az elődje. A WLAN pedig kapott MU-MIMO antennatámogatást, ami a nagyobb sávszélesség elérésében és a biztosabb átvitelben is sokat fog majd segíteni. És végül a Bluetooth sem maradt érintetlen, a 4.1-es modul helyére már egy Bluetooth 4.2-es követelményeknek megfelelő egység lépett. A Snapdragon 626 a kvázi elődjéhez hasonlóan a 14 nm-es gyártási technológiával érkezik, azon belül is a Samsung LLP node-ját használja.

Qualcomm Snapdragon 427

A Snapdragon 425 fölé besoroló SD427 szinte teljesen megegyezik a korábbi megoldással, ám a hálózati lehetőségekben egy komoly előrelépést tett. Az MSM8920 változatlanul négy Cortex-A53 magot vonultat fel legfeljebb 1,4 GHz-es órajellel egy Adreno 308 IGP mellett. Az egycsatornás memóriavezérlője 667 MHz-es LPDDR3 modulokat támogat. A beépített képfeldolgozó továbbra is legfeljebb 16 megapixeles kamerákkal hozható össze, és a kijelző felbontása is ugyanakkora lehet, mint korábban. Viszont itt a hálózati modem szerepében már nem az X6 LTE egység van jelen, hanem a TruSignallal kiegészített X9 LTE, szóval kétszer nagyobb letöltési sebességgel és sokkal jobb vétellel bírnak majd azok a mobilok, amelyekbe az MSM8917 helyett az MSM8920 kerül.

A Qualcomm Snapdragon 653 és 626 központi chipek elérhetővé válnak még ebben az évben, de valószínűleg kész mobil már csak jövőre fog a boltokba kerülni ilyen alapokon. A Qualcomm Snapdragon 427 pedig biztosan csak 2017-ben tűnik majd fel a piacon, ugyanis csak a következő év elejétől lesz elérhető a partnerek számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward