Három új GeForce videokártya, különböző igényekre

Három új GeForce videokártya, különböző igényekre

Ezúttal három, különböző kategóriákat megcélzó GeForce videokártyáról érkeztek hírek, amelyek között találunk egy GeForce GTX 460 SE, egy GeForce GTX 480-as, valamint egy GeForce GTX 570-es modellt is. A termékek közül a GeForce GTX 570-es példány már ismerős lehet az elmúlt napok híreiből: a Gainward által készített különleges GeForce-ot - amely egyébként GeForce GTX 570 Phantom névre hallgat - végre hivatalosan is bejelentette a gyártó. Nézzük is szépen sorban, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal érkeznek a friss termékek.

[bold]Sparkle GeForce GTX 460 "Sabrina Edition"

[/bold]

A Sparkle illetékesei egy GeForce GTX 460 SE alapokon nyugvó videokártyával rukkoltak elő, amit a vállalat marketingesei szellemes módon "Sabrine Edition" fantázianévvel láttak el. A termék egy karcsúsított GeForce GTX 460-as videokártyána, ugyanis míg a "normál" GeForce GTX 460-as modelleknél 336 CUDA mag áll rendelkezésre, addig a GeForce GTX 460 SE GF104-es GPU-ja csak 288 CUDA maggal gazdálkodhat. Az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával érkező újdonság teljesítmény tekintetében gyengébb egy normál, 1 GB-os GeForce GTX 460-as videokártyánál, de éppen ezért az ajánlott végfelhasználói ára is kedvezőbb.

A kétslotos videokártya hűtővel ellátott GeForce GTX 460 SE GPU-ja 650 MHz-es órajelen üzemel, a CUDA magok pedig 1300 MHz-en dolgoznak. Az 1 GB-nyi fedélzeti memória 3400 MHz-es effektív órajellel érkezik, a GPU és a memória chipek között pedig egy 256-bit széles adatsín teremt kapcsolatot. A termék két DVI és egy mini HDMI videó kimenettel érkezik, és extraként egy másfél méteres mini-HDMI-> HDMI kábelt is mellékel hozzá a gyártó. További extra, hogy a videokártya ún. Fuse Function támogatással érkezik, ami a gyártó közleménye szerint annyit tesz, hogy a nyomtatott áramköri lapon elhelyezett "biztosító áramkör" megvédi a videokártyát az instabil feszültségek által okozott esetleges hibáktól.

A Sparkle GeForce GTX 460 "Sabrina Edition" hamarosan kapható lesz kereskedelmi forgalomban, ám a termék várható ajánlott végfelhasználói árát egyelőre nem árulta el a gyártó. A GeForce GTX 460 SE modellek 179,99 dolláros áron kerültek forgalomba, így valószínűleg a Sparkle extrákkal ellátott csomagja sem lesz sokkal drágább.

[bold]A Gigabyte-nál belejöttek a termékfrissítésbe

[/bold]

Tegnap hullott le a lepel a Gigabyte legfrissebb GeForce GTX 460-as videokártyájáról, amelynek első kiadása sokáig elérhető volt kereskedelmi forgalomban, ám a gyártó kissé átalakította a terméket és új dizájnnal, valamint egy új videokártya hűtővel ismét piacra dobta. Most a GTX480-on volt a sor.

Az új hűtővel érkező GeForce GTX 480-as modell minden egyé tekintetben megegyezik elődjével: a termék az Nvidia referencia specifikációinak megfelelő paraméterekkel érkezik és a Gigabyte Ultra Durable VGA technológiájával készül. Ennek fényében nem túl meglepő, hogy a GF100-as sorozatú grafikus processzor 480 CUDA maggal bír és 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik az 1536 MB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához. A GPU magórajele 700 MHz-es, a CUDA magoké 1400 MHz-es, míg a GDDR5-ös memóriachipeké 3696 MHz-es értéket képvisel, utóbbi esetben természetesen effektív órajelről van szó.

Az 1.0-s modellel ellentétben a második kiadás már nem az Nvidia referencia hűtőjét viseli, hanem egy annál sokkal hatékonyabban és halkabban üzemelő megoldást, amely három ventilátorral, hőcsövekkel és rengeteg alumínium hűtőbordával próbálja hatékonyan lehűteni a forrófejű GPU-t. A WindForce 3X hűtővel ellátott újdonság GV-N480UD-15I termékkóddal érkezik és szokás szerint most is két DVI, valamint egy mini-HDMI videó kimenetet kínál.

A Gigabyte legfrissebb újdonságának ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert, de abból kiindulva, hogy alap órajeleken üzemelő, egyedi hűtéssel ellátott termékről van szó, az első kiadásnál valószínűleg pár dollárral drágább lesz.

[bold]Hivatalosan is bemutatkozott a Gainward GTX 570 Phantom

[/bold]

A Gainward különleges videokártyájáról már beszámoltunk, de most végre hivatalosan is bejelentették a terméket, amelyről a tegnapihoz képest sok újdonság nem derült ki. Az új és a régi információkat pár sorban összegezzük, hogy azok is képben legyenek a hír végén, akik tegnap esetleg lemaradtak volna a fejleményekről.

A GF110-es GPU köré épülő újdonság 480 CUDA maggal rendelkezik. A GPU és a CUDA magok órajele a 732 MHz-es és 1464 MHz-es gyári értékekhez képest kis mértékű emelésen esett át, így a GPU most már 750 MHz-en, a CUDA magok pedig 1500 MHz-en ketyegnek. Az 1280 MB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória - ami egyébként 320-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz - a referenciának minősülő 3800 MHz-es effektív órajel helyett 100 MHz-cel magasabb értéken, vagyis 3900 MHz-es effektív órajelen működik.

Az egyedi hűtő réz talpazattal érkezik és összesen hat darab hőcsövet tartalmaz, amelyek 44  alumínium lamellának adják át a GPU által termelt hőt. A ventilátorok - amelyekből jelen esetben három darab áll rendelkezésre - szokatlan módon a lamellák alá kerültek. A 80 mm-es átmérőjű légkeverők PWM támogatással érkeznek, azaz aktuális fordulatszámuk mindig a videokártya terheltségének megfelelően alakul. A háromutas SLI, CUDA, PhysX és DirectX 11-es támogatással érkező termék működéséhez egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazására van szükség.

A két darab DVI, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenettel rendelkező újdonság ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk. Egy "alap" GeForce GTX 570-es modell 349 dollárba kerül, ennél biztos drágább lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward