Három új GeForce különlegesség érkezik

Ezúttal három új GeForce sorozatú videokártyáról érkeztek hírek, amelyek közül kettő az EVGA, egy pedig a Zotac műhelyében készült.

Három új GeForce különlegesség érkezik

Ezúttal három új GeForce sorozatú videokártyáról érkeztek hírek, amelyek közül kettő az EVGA, egy pedig a Zotac műhelyében készült.

EVGA GeForce GT 545

A GeForce GT 545 ugyan korábban, mikor az Nvidia hivatalosan is útjára indította, csak az OEM piacot vette célba, azaz mindezidáig csak komplett konfigurációk részeként találkozhattunk a termékkel, külön videokártyaként megvásárolható változatban nem, de úgy tűnik, hogy a helyzet megváltozott, ugyanis az EVGA a piacon elsőként jelentette be GeForce GT 545-ös videokártyáját, amit 150 dollárért cserébe bárki hazavihet.

Az EVGA újdonsága az Nvidia referencia dizájnja köré épül és összesen 1,5 GB-nyi DDR3-as fedélzeti memóriával rendelkezik. Az egyslotos, aktív hűtéssel ellátott újdonság grafikus processzora DirectX 11-es támogatást, valamint 144 CUDA magot kínál. A GPU 720 MHz-es magórajelen üzemel, így a CUDA magok 1440 MHz-en ketyegnek, míg a DDR3-as fedélzeti memória esetében 1800 MHz-es effektív órajelet alkalmaztak a gyártó mérnökei. Utóbbi, vagyis a fedélzeti memória 192-bites adatsín segítségével kapcsolódik a GPU-hoz.

A kétutas SLI, valamint CUDA és PhysX támogatással egyaránt rendelkező videokártya D-Sub, DVI és HDMI videó kimeneteket kapott. Az EVGA legfrissebb terméke már kapható, ajánlott végfelhasználói ára pedig 150 dollár, ahogy azt már fentebb említettük.

[bold]Érkezik a 2560 MB-nyi memóriával ellátott GeForce GTX 570 is

[/bold]

Az EVGA második videokártya különlegessége egy GeForce GTX 570-as alapokon nyugvó megoldás, ami a szokásosnál kétszer több fedélzeti memóriával kerül forgalomba. A termék egyedi nyomtatott áramköri lapot alkalmaz, amely rövidebb, mint az Nvidia által használt referencia PCB. Hogy mi értelme van a 2560 GB-nyi fedélzeti memória használatának? Őszintén szólva nem sok, de extrém nagy felbontásokat használva, 3D Vision-nel néha kellhet 1280MB feletti mennyiség.

A termék GF110-es GPU-ja egyébként szokás szerint most is 480 CUDA magot tartalmaz és 320-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a szokatlanul nagymennyiségű GDDR5-ös fedélzeti memóriához. A GPU 732 MHz-en, a CUDA magok 1464 MHz-en, míg a memóriachipek 950 MHz-en ketyegnek.

A videokártyán elhelyezett hűtő a GeForce GTX 560 Ti-ről lehet ismerős. A gyártó állítása szerint ez a hűtő halkan és hatékonyan dolgozik. Videó kimenetek tekintetében két DVI, egy HDMI 1.4a és egy DisplayPort csatlakozót találunk.

Az EVGA GeForce GTX 570-ese már elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 399 dollár.

A Zotac ezúttal egy különleges GeForce GTX 550 Ti modellel rukkolt elő

A gyártó a GTX560-as után bemutatta második Multiview sorozatú GeForce videokártyáját, amelynek különlegessége annyiban rejlik, hogy képes egyszerre akár három monitort is kezelni. A termék két DVI, egy DisplayPort és két HDMI videó kimenettel érkezik. Ha hárommonitoros rendszert kívánunk összeállítani, akkor két monitort a HDMI portokra, a harmadikat pedig vagy a DVI, vagy a DisplayPort videó kimenetre kell kapcsolnunk.

Nos, többmonitoros támogatás ide vagy oda, a Zotac GeForce GTX550 Ti modellje a fentiektől eltekintve egy átlagos megoldásnak tűnik, ugyanis a 192 CUDA magot tartalmazó GPU 900 MHz-en, a CUDA magok pedig 1800 MHz-en ketyegnek. A GPU 192-bites adatsínen keresztül kapcsolódik az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához, amely 4100 MHz-es effektív órajelen üzemel.

A kétslotos hűtővel érkező újdonság DirectX 11-es, PhysX, CUDA, 3DVision és kétutas SLI támogatással egyaránt rendelkezik. A Zotac illetékesei egyelőre még nem árultak ál, hogy az új videokártya pontosan mikor válik elérhetővé, illetve mennyibe fog kerülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward