Három taggal bővült a G Pad család

Az LG a 8,3 colos tabletje mellé felsorakoztatott másik három, eltérő méretű szerkezetet. Sajnos az újdonságok a vártnál gyengébbek.

Három taggal bővült a G Pad család

Az LG két „részletben” mutatta be a legújabb táblagépeit. Korábban mindössze annyit tudhatott meg a nagyközönség, hogy miként néznek ki a készülékek, illetve hát eleve azt, hogy léteznek, a részletesebb specifikációikra pedig hivatalosan mostanáig várni kellett. Sajnos azok a pletykák igazolódtak be, miszerint a G Pad 8.3-tól elég szépen el fog maradni a széria többi tagja, így csak a név maradt a régiben.

Az LG a trió tervezése során hasonlóan járt el, hogy azt a Samsung is teszi napjainkban. Mindegyiknek jobbára ugyanolyanok lesznek a képességei, tehát alapjaiban véve nagyon hasonló megoldásokról van szó. Ez több okból is jó, a felhasználónak például a választáskor szinte csak a megfelelő képátlót kell figyelembe vennie, a gyártó részéről pedig lényegesen olcsóbb az alkatrészbeszerzés, valamint a tervezés is, és a szoftveres támogatás nyújtásakor is sok időt és energiát takaríthatnak meg ilyen formán.

A 7, 8 és 10,1 hüvelykes G Padek egyaránt 1280 x 800-as felbontással lettek ellátva. Az IPS technológiával ötvözött panelek így 216, 189 és 149 PPI-s pixelsűrűséggel operálnak a különböző méretekben, ami átlagos használat mellett éppenséggel még megfelelő, de a 10,1 col esetében már eléggé múltidéző jellege van. A kis „csapat” tagjai között az első eltérés a kamerák terén figyelhető meg. Az előlapon ugyan minden esetben egy 1.3 megapixeles van jelen, így a videócsevegések minősége azonosnak ígérkezik, ám a G Pad 7.0 főkamerája már csak 3 MPixellel dolgozik, míg a többieket egy 5 megapixeles megoldással látták el. A fényképezést LED-es vaku egyik esetben sem segít, így a fényviszonyokkal együtt romlik majd az elkészített fotók minősége is. Az operációs rendszer szerepkörében az Android 4.4 tűnik fel, ami az LG részéről nem meglepetés, sokkal inkább már elvárás, hiszen a KitKat debütálása óta talán ők szentelik ennek a legnagyobb figyelmet a Google mellett. Természetesen itt is bőven akadnak hozzáadott extrák, és ezek közül egyet ki is emelt az LG. Az új QPair 2.0-ról van szó, amihez rövidesen a fejlesztők is meg fogják kapni a szükséges SDK-t. A QPair egy olyan interfész, ami a Bluetooth segítéségével teremt kapcsolatot más androidos eszközök és a G Pad modellek között. Ennek a használatával lehet üzeneteket küldeni vagy akár hívásokat indítani és fogadni a tabletről például egy telefonon keresztül.

Az táblákat a Qualcomm egyik középkategóriás chipje fogja mozgásba lendíteni. Mindegyikben a Snapdragon 400 szériás MSM8226 került bevetésre, ami mostanában igencsak nagy népszerűségnek örvend. A szóban forgó SoC négy Cortex-A7 processzormaggal, valamint egy Adreno 305 grafikus feldolgozó egységgel indul bevetésre, a chip órajele maximális terhelés mellett legfeljebb 1,2 GHz lesz. A rendszermemória kapacitása mindegyik gépben 1 GB-os, azonban a tárhelyeket figyelembe véve már akad némi különbség. A G Pad 7.0 esetében alapból 8 GB-tal kell a jövendőbeli tulajdonosoknak beérnie, míg a G Pad 8.0 és a 10.1 már 16 GB-ot vonultat fel, bővítési lehetőség a microSD hely révén mindegyiknél van, így igazából ez nem egy komoly negatívum a legkisebb sikervárományos neve mellett. A kapcsolati lehetőségeik tárháza nem túl széles, de akad olyan extra, ami azért nem sok táblagép fedélzetén van ott. A hármast ellátták 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő WLAN-nal, amit megtoldottak Wi-Fi Direct és DLNA támogatással is, valamint van még a tarsolyukban Bluetooth 4.0 modul és végül IrDA port is. Ez utóbbinak köszönhetően egészen kellemes multimédiás lehetőségekkel kecsegtetnek a G Padek. A táblákról lehetőség van irányítani a nappaliban állomásozó televíziót, és a DLNA-nak köszönhetően mehet ezekről a lejátszandó videó is.

A kijelzők méretéből fakadóan a fizikai jellemzőik is eltérőek lesznek. A legkisebb felülettel a G Pad 7.0 rendelkezik, de ez lesz a legvastagabb: 189,3 x 113,8 x 10,1 milliméteres vonalakkal határolható körül, a tömege pedig 293 gramm. A G Pad 8.0 már ennél egy fokkal terebélyesebb házban lakik, ugyanis ennek már 210,8 x 124,2 x 9,9 mm-es a térfogata, valamint a tömege is nőtt egy kicsit, így 342 g-ot nyom. A legnagyobb és legnehezebb értelemszerűen a G Pad 10.1 lett, de öröm az ürömben, hogy ez jóval kecsesebb a többiekhez mérten (260,9 x 165,9 x 8,9 mm), így vékonyabb helyre zsúfolható be az 532 grammos táblagép. A működéshez szükséges energiával szolgáló akkumulátor kapacitása is együtt nő a képátlóval. A legkisebbet még egy 4000 mAh-s telep hajtja, míg a G Pad 8.0 már egy 4200-as akkuról táplálkozik, a G Pad 10.1 pedig egy hatalmas, 8000 mAh-s egységgel lett felvértezve. Az előzetes adatok alapján nem is kérdéses, hogy a G Pad 10.1 nyújthatja a legjobb üzemidőt, de vélhetően a többiek esetében sem lehet majd különösebben ok a panaszra. A különböző készülékeket valamelyest eltérő színvilág fogja jellemezni. Az egyetlen közös nevező az összes burkolatánál a fekete, amihez a G Pad 7.0-nál és 8.0-nál fehér, narancssárga és kék társul, a G Pad 10.1 esetében pedig vörös.

Az LG G Pad 7.0, G Pad 8.0 és G Pad 10.1 a pletykák szerint egészen kedvező áron lesz megvásárolható, így nem hiába adták lentebb a képességeik tekintetében, viszont a pontos összegekről egyelőre nem esett szó. Először a hetes méretű G Pad fog debütálni Európa-szerte, majd ezt követően a 8 és a 10,1 colos is kereskedelmi forgalomba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward