Három-öt év múlva lesz tömeges az e-számla használata

Három-öt év múlva lesz tömeges az e-számla használata

Jelentős lökést adhat az elektronikus számlázás elterjedésében, hogy a Biggeorge's NV Equity Zrt. a Jeremie program keretében mintegy százmillió forinttal tőkét emelt a tavaly áprilisban alakult Számlaközpont Gazdaságfejlesztő Iroda Kft.-ben. A társaság tervei szerint rövid időn belül piacvezetők lesznek az elektronikus számlák piacán - mondta Szőnyi György, a Számlaközpont ügyvezető igazgatója. A cég az elektronikus számlázási program mellett archiválásra alkalmas tárhelyet is biztosít, továbbá vállalja papíralapú számlák másodpéldányainak digitális archiválását.

Pillanatnyilag háromszáz cégnek szolgáltat a társaság, amelyek havonta több tízezer elektronikus számlát állítanak ki, illetve fogadnak be. Az év végére a számlaforgalom havonta elérheti a százezret. E becslések sok esetben pontatlanok. Olyan ügyféllel is tárgyal a cég, amely - ha átáll - összesen egymillió darab számlát kezel majd.

A társaság elsősorban a nagyobb cégeket kívánja megnyerni. Épp így lehet a legjobban növelni az elektronikus számlák számát, hiszen egy-egy multicég rábírhatja a beszállítóit az új rendszer alkalmazására, ami szinte vírusszerű növekedést indukál. Olyan kikötésekkel élhet például egy hipermarket, hogy előnyben részesíti az elektronikus számlát adó beszállítókat.

Míg a nagyobb cégek az év végére a várakozások szerint átállnak az elektronikus rendszerre, a kkv-k esetében még három-öt év kell az áttöréshez - mondta a cégvezető. Ennek oka sokrétű, a legfontosabb mégis a tájékozatlanság. Talán azzal lehetne ismertebbé tenni ezt az egyébként évek óta elérhető szolgáltatást, ha a könyvelők képzési, oktatási struktúrájában is megjelenne - akár egy tanfolyam formájában.

A hazai piacon több szereplő is nyújt elektronikus számlázási szolgáltatásokat. A legnagyobb cégek más szolgáltatást is végeznek, ez különösen igaz például a Microsec Kft.-re vagy a Multisoft Kft.-re. Előbbi 1,58 milliárd, utóbbi 974 millió forint árbevételt ért el tavaly. Százmillió forint feletti - 354 milliós - árbevételt még a szintén több lábon álló Netlock Kft. ért el tavaly.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward