Három okostelefont mutatott be az Asus

Az Asus Zenfone-ok 4, 5 és 6 colos méretben fognak harcba indulni a vásárlók kegyeiért.

Három okostelefont mutatott be az Asus

Az Asus az elmúlt években csak néhány féle mobilt gyártott, és azoknak is a java egy dokkolható eszköz részét képezte. Most viszont a tajvani gyártó úgy döntött, hogy itt az ideje a komolyabb visszatérésnek, már elég tapasztalattal rendelkeznek a dokkolható mobilok és a phabletek révén.

A Zenfone termékcsalád három taggal fogja megkezdeni a karrierjét. A készülékeket a képátlójukkal különböztetik meg, így a vásárlóknak a Zenfone 4, a Zenfone 5 és a Zenfone 6 nevet kell az emlékezetükbe vésniük. A telefonok nem a csúcskategóriában állnak majd rajthoz, sokkal inkább a megfizethetőbb rétegeket veszik célba. Mindegyiken az Android 4.3 fut alapból, és az utolsó Jelly Bean garantáltan frissítve lesz az Android 4.4 KitKatre is, amit ősszel mutatott be a Google. Az Asus ráadásul kezelésbe is vette a keresőóriás rendszerét, így a gyári felhasználói felület helyébe a ZenUI lépett. Remélhetőleg ezzel együtt nem kell búcsút mondani az ízléses letisztultságnak, ami egy ideje már jellemzi az alap Androidot. A trió tagjai között még egy fontos hasonlóságot fedezhetünk fel a dizájnt leszámítva, mégpedig a SIM kártya helyek számát. Mindegyik készülék dupla SIM-es lehetőséggel fog befutni. A hálózati kártyák kezelésének mechanizmusa nem derült ki, de feltehetően Dual Standby lesz mindegyik.

Asus Zenfone 6

A Zenfone vonalat a legnagyobb, 6 hüvelykes okostelefon fogja felvezetni és egyben uralni is a specifikációja alapján. A készülék tekintélyt parancsoló lesz a nagyméretű IPS paneljének köszönhetően, ami azonnal szemet szúrhat az érdeklődőknek. A felbontása viszont mindössze 720p-s, ami azért már némiképp előre vetíti, hogy egy mérsékeltebb áron kínált versenyzővel lesz dolgunk. Az érintés érzékelésére, és ezzel együtt a kezelhetőségre egyébként valószínűleg nem lesz panasz, mert kesztyűvel is vezérelhető marad, és a különböző tollakat is tudja követni. A hátlapon tanyázó kamera (előlapi egyikben sincs, ami egyébként kiábrándító lehet) 13 megapixeles fotók készítésére lesz alkalmas, a PixelMaster eljárásnak és az F/2.0-s apertúrájú objektívnek köszönhetően gyorsan fókuszál majd, és sötétben is jól fog szuperálni. A Zenfone 6 akkor sem jön zavarba, ha meg kell szólalnia, ugyanis az Asus SonicMaster hangtechnológiát is megkapta.

Ebben a modellben az Intel Atom Z2580 lapkára lesz osztva a főszerep. Ez a SoC kettő 2 GHz-es órajelen dolgozó Saltwell processzormagot tartalmaz, a grafikus feladatok felelőse meg egy PowerVR SGX544 MP2 lesz. A rendszermemória a chip mellett 2 GB-os méretet öltött, míg a tárhely tekintetében választhatunk 8 és 16 GB-os kivitelből is. Az üzemideje meglehetősen jónak ígérkezik, de ennek bizony meg lesz a böjtje a fizikai jellemzőit tekintve. A készülék kereken 200 grammot nyom, és csaknem egy centi vastag (9,9 mm), ami manapság már soknak számít. Nem is meglepetés ezek fényében, hogy egy 3420 mAh-s akkumulátort sikerült a hátlapja mögé rejteni. Sok 7 colos táblagép sem gazdálkodhat ennyi energiával. Kevés igénybevétel mellett így napokig is hátra lehet hagyni a töltőt. A Zenfone 6 négy színben lesz megvásárolható: fekete, fehér, piros és arany van a palettáján.

Asus Zenfone 5

Most pedig lássuk, mit tartogat számunkra a Zenfone 5. A középső megoldás kijelzője ugyanolyan lesz, mint a nagytestvéréé, azzal a különbséggel, hogy egy hüvelyket lefogyva, 5 colosra zsugorodott. A gép belsejébe tekintve is hasonló a helyzet, ugyanis ebben is az Intel Atom Z2580 teljesít szolgálatot, ám a körítés már némileg visszafogottabb. A rendszernek itt 1 GB-nyi memóriával kell beérnie, és a háttértárat figyelembe véve a vásárlók itt már nem választhatnak: 4 GB-tal vihető haza a gép. Ha szűkösre fordul a helyzet, akkor egy microSD kártya jelentheti a megoldást.

A kamera itt is F/2.0 apertúrás, de már csak 8 megapixeles felbontású, azonban a PixelMasterről nem kell lemondani. A kapcsolati képességeit számba szedve különösebb extrát nem találunk, de az alap dolgok megvannak benne. A 3G DC-HSDPA+ modem (42 Mbps) mellett van 802.11 b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel, GPS vevő és Bluetooth 4.0 modul is. A Zenfone 5 is meglehetősen termetes darab, de itt már az átlagon felüli akkumulátornak is búcsút kellett mondani. A 148,2 x 72,8 x 10,3 mm-es testbe csak egy 2050 mAh-s lítium-polimer akku fért be. A telefon 140 grammos tömeggel büszkélkedhet, a színválaszték pedig itt is aranyból, pirosból, feketéből és fehérből áll.

Asus Zenfone 4

A Zenfone 4 az Asus minije lesz. Ez a telefon is vastag házban lakik ugyan, de a 4 colos panelnek köszönhetően már könnyedén használható lesz egy kézzel is. A 124,4 x 61,4 x 11,2 milliméteres mobil 115 grammot nyom. Sajnos ez a fentiekhez mérten már jóval puritánabb lesz, és néhány fájó dolgon is spórolt az Asus a tervezés során. A WVGA felbontású kijelző például már nem IPS, hanem TN+Film technológiát használ, így a betekintési szögei szűkösebbek lesznek, és a színvilág is veszíthet a fényéből. Visszább vettek a sebességfelelősön is, ugyanis itt az Intel Atom Z2520 van jelen. Ez már csak 1,2 GHz-es órajelen hajtja a fentiekhez mérten egyébként változatlan felépítésű SoC processzormagjait. A rendszermemória és a tárhely itt is 1 és 4 GB-os lesz, a microSD kártyahely tehát valószínűleg nem marad kihasználatlan.

A család legkisebb tagja egy mezei, 5 megapixeles felbontású képek készítésére alkalmas kamerával lesz felszerelve, így nem egy fényképészbajnokra kell számítani a személyében. A Zenfone 4 energiaellátásáért egy meglehetősen apróka, 1170 mAh-s akkumulátor fog felelni, ami akár átlagon aluli üzemidőt eredményezhet – erről az Asus hivatalosan nem nyilatkozott. Itt a kapcsolati képességek már nem változtak a Zenfone 5 után, így legalább a szélsebes 3G kapcsolati lehetőség megmaradt. A színválaszték ebben az esetben a fiatalabb generációnak kedvez már, hiszen a fekete és a fehér mellett a világoskék és a citromsárga jelent meg.

Az Asus Zenfone hármasának megjelenési dátumai és az ajánlott fogyasztói árai is ismeretlenek egyelőre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward