Három mobil Haswell APU várható paraméterei

Az Intel következő generációs mobil processzorokat tartalmazó kínálata meglehetősen érdekesnek ígérkezik.

Három mobil Haswell APU várható paraméterei

Az asztali Haswell processzorok – vagy ha úgy tetszik, APU egységek – Core i5-ös és Core i7-es sorozatú tagjainak tulajdonságairól a napokban már lehullott a lepel, most pedig három mobil Haswell APU legfontosabb paramétereit is megismerhetjük, hála a VR-Zone munkatársainak.

A kiszivárgott adatok elég részletes képet adnak a termékek várható tulajdonságairól, igaz, még homályos foltok is akadnak velük kapcsolatban. Az már biztos, hogy mindegyik újdonság 22 nm-es 3D tranzisztor gyártástechnológiával készül, illetve az is, hogy rPGA tokozással kerülnek az Intel noteszgépgyártó partnereihez. A friss processzorok a 8-as sorozatú Lynx Pont-LP lapkakészlettel ellátott alaplapokban kaphatnak majd helyet.

A négy processzormaggal, Hyper-Threading és Turbo Boost támogatással ellátott újdonságok az Intel vPro, TXT, VT-D és VT-X technológiáit egyaránt támogatják, sőt, még AES-NI támogatást is felvonultatnak. A szilícium lapkán a processzormagok mellett egy kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő is helyet kap majd, ami nem csak a DDR3-as, hanem a DDR3-L, azaz alacsony feszültségű So-DIMM memóriamodulokat is támogatja – egészen 1600 MHz-es órajelig. A lapka emellett Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlővel is bír, amely a kiszivárgott adatok szerint HD Graphics 4600-as típusú lesz.

Arról, hogy az elnevezés pontosan mit takar, egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, de az IGP órajelei azért már ismertek. Az új mobil processzorok 8 MB-nyi maximális harmadszintű megosztott gyorsítótárral érkeznek, TDP-jük pedig modelltől függően 47 wattos, illetve 57 wattos értéket képvisel, ahogy az a fenti táblázatban is látható. Az i7-4930MX, i7-4900MQ és i7-4800MQ sorokra érdemes koncentrálni.

A jelenlegi információk szerint az új processzorokból többféle is érkezik: az M jelölés a normál példányokat, az U jelölés az alacsony feszültség mellett üzemelő modelleket, az Y jelölés pedig az extrém alacsony TDP-vel érkező Haswell APU egységeket jelöli majd – ilyen, azaz Y jelöléssel ellátott processzorok hamarosan az Ivy Bridge sorozatban is jelen lesznek. Extra, hogy a kínálatban H jelölésű modellekkel is találkozhatunk majd, amelyek hagyományos társaiknál ütőképesebb, több feldolgozó egységgel ellátott integrált videó vezérlőt tartalmaznak. Utóbbiakban egy GT3-as sorozatú IGP lesz, amely GT2-es társainál kétszer több EU-t vonultat fel: 20 helyett 40-et - amennyiben helyesek az értesülések (ezek még nem megerősített adatok).

Az asztali Haswell processzorok normál mobil társaikkal együtt 2013 áprilisában rajtolhatnak el, míg az U és H sorozatú mobil példányok piacra dobására a harmadik negyedév folyamán kerül sor. A táblákba és ultravékony noteszgépekbe szánt Haswell-Y mobil processzorok 2013 negyedik negyedévében, illetve legkésőbb 2014 első negyedévében mutatkozhatnak be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward