Harmadmagával érkezett a Huawei P8

A Huawei egyszerre mutatta be a P8-at, a nagyobb kijelzős P8 maxot, valamint a szerényebb képességekkel rendelkező P8 Lite modellt.

Harmadmagával érkezett a Huawei P8

A Huawei már jó előre bejelentette a P8 érkezését, és nem is kellett csalódnia az érdeklődőknek, ugyanis menetrendszerűen befutott az okostelefon, sőt mi több, két társával együtt érkezett. A P8 egy kisebb és egy nagyobb testvér kíséretében állt a kamerák elé.

A P8 mellett a Huawei a P8 maxról, valamint a P8 Lite-ról rántotta le a leplet. Az előbbi a képességeit figyelembe véve nagyon hasonlít majd a P8-ra, azonban a P8 Lite már jóval szerényebb specifikációt felvonultató mobil lesz. Az újdonságok közül nézzük először azt, hogy mit is tartogat a Huawei P8.

Huawei P8

A P betűjelzéssel fémjelzett széria legfrissebb tagja igazán nívós lett minden tekintetben. Az okostelefon már az első találkozásnál prémium érzést fog kelteni az érdeklődőkben. A dizájn az aktuális trendeknek megfelelően lett kialakítva, és ugyanez igaz az anyaghasználatra is. A teljes készülékház fémből készült, és mindössze 6,4 milliméterre emelkedik ki a síkból a P8. A közlemény szerint minden egyes modell megmunkálása 810 percet vesz igénybe, és még egy speciális nanobevonattal is ellátták, ami cseppállóvá teszi a konstrukciót. Összesen négy színben, feketében, szürkében, aranyban és fehérben pompázhat majd a szerkezet, így minden vásárló megtalálhatja a hozzá leginkább közel álló kivitelt. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek a kompaktságra, így az 5,2 hüvelykes megjelenítőhöz képest egészen kicsi a telefon felülete (144,9 x 72,1 mm), ennek eredményeként büszkén hirdették, hogy a hasznos felület eléri a 78,3 százalékot – bár nem példátlan ez a mutató, valóban a legjobbak közé sorolható a P8. A bevetésre küldött panel 1080p-s felbontást alkalmaz, ami bőven elegendő ekkora méretben a remek részletgazdagsághoz – 424 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk –, a kontrasztaránya eléri az 1500:1-hez értéket és IPS-Neo technológiát használ a lehető legjobb eredmény érdekében. A kijelző védelméről Gorilla Glass üveggel gondoskodott a Huawei, ami remélhetőleg hosszú ideig meg fogja óvni a telefon vélhetően legdrágább alkotóelemét.

A vállalat nagy hangsúlyt fektetett a kamerára a bemutató ideje alatt. A főkamera a világon először alkalmaz olyan 13 megapixeles érzékelőt, ami RGBW alpixel-elrendezéssel dolgozik, tehát egy extra fehér képponttal is rendelkezik. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy sokkal világosabb képek készüljenek egységnyi idő alatt úgy, hogy közben a zajszint is alacsonyabb, mint a hagyományos versenytársainál – szóval a rossz fényviszonyok specialistája lesz a P8. A lencserendszerét ellátták optikai képstabilizátorral, ami akár 1,2 fokos korrekcióra is képes, viszonyításképpen ez kétszer nagyobb, mint amelyet az iPhone 6 Plus egysége tolerálni tud. A Huawei különálló képfeldogozót alkalmaz, így sokkal finomabban tudja hangolni a képminőséget, és itt már a "DSLR-szerű" jelzőt sem volt rest használni a vállalat – az ISP-t az Altek szállítja, aki valóban nagy múlttal és sok tapasztalattal rendelkezik. A szoftveren is sok múlik, a P8 például egy „fényfestő” módot is felvonultat, ami értelemszerűen egy hosszú záridős opció, ami egyúttal csillagfotózásra is alkalmassá teszi az okostelefont. (A Huawei még egy többszörös díjnyertes fotóst is a fejlesztői csapat tagjává tett, így nem csoda, hogy a demonstrációhoz használt képek valóban lenyűgözőek.) A segédfényt két LED alkotja, amelyek eltérő színhőmérsékletűek, így a vakuzással együtt is meg lehet tartani a színeket az eredeti formájukban. Ha videózásra kerülne a sor, akkor sajnos „csak” 1080p támogatással szolgál a készülék. Az előlapon díszelgő kameránál a szeflizést emelte ki a gyártó, így nem is csoda, hogy egy 8 megapixeles kameráról van szó.

A P8 belsejében egy HiSilicon Kirin 930/935 lapka kapta a főszerepet. Ez a Huawei saját megoldása, mely meglehetősen érdekes – egyszerre gyors és energiahatékony. A big.LITTLE architektúrára épül a SoC, amit ezúttal négy Cortex-A53e, illetve ugyanennyi Cortex-A53 mag alkot 2, illetve 1,5 GHz-es órajelen, és ki kell még emelni, hogy van itt egy Mali-T628 MP4 grafikus egység is. A rendszermemóriával egyáltalán nem bánt szűkmarkúan a Huawei, 3 GB-tal látták el az okostelefont. A tárhelye bővíthető microSD memóriakártyával, alapból pedig 16 és 64 GB-os modellek közül választhatnak a vásárlók. Azt is kihangsúlyozták a rendezvényen, hogy a P8 olyan antennarendszerrel bír (Signal+ technológia), hogy bárhol is markolássza a felhasználó a mobilt, nem fog jelentősen csökkenni a térerő. Ez a mobil a két SIM-es termékek kínálatát szaporítja. A kapcsolati opciók között kiemelendő a 4G LTE modem (300 Mbps), megléte, amelyet ráadásul mind a kettő hálózati kártya el tud érni, ha a szükség úgy hozza.

Az eszköz az Android 5.0 operációs rendszerrel karöltve került bevetésre, ami az Emotion UI 3.1 felhasználói felületbe lett bújtatva. Ez a szoftveres oldalon hoz magával újításokat, így például a P8 esetében már olyan interakciók is véghezvihetők, amelyekkel korábban csak érintőceruzás mobiloknál találkozhatott a nagyközönség. A 144 grammos készüléket a szakemberek egy 2680 mAh-s kapacitású akkumulátorra bízták. A telep ugyan nem túl nagy egy ekkora gépezethez, de a Huawei sokat dolgozott azon is, hogy optimalizálja az üzemidőt, ennek eredményeként pedig arról számolt be, hogy laza igénybevétellel 2-3 napot is bír a P8, átlagos használat mellett nagyjából 1,5 napot fog kihúzni, és még intenzívebb nyomkodással is át fog vészelni 24 órát. A Huawei egy egészen érdekes, E Ink kijelzős fedőlapot is készített a telefonhoz, amivel még „gazdaságosabbá” lehet tenni a használatát. Ráadásul a 4,3 hüvelykes kijelző tökéletesen látható napfényben is, olvasni pedig sokkal szemkímélőbb egy ilyenen.

A Huawei P8 kereken 500 euróról fog indulni, a nagyobb tárhelyért pedig százeurós felárat kell majd leszurkolni a vásárlóknak. A készülék már biztosan elérhető lesz Dél-Afrikában, a Közel-Keleten és Európában, ezzel együtt pedig valószínűleg Magyarországon is.

Huawei P8 max

A P8 nagyobbik társa, a P8 max valóban egy óriás lett. Ezt a telefont egy hatalmas, 6,8 hüvelykes megjelenítővel vértezték fel a tervezők, ami a teljes felületének a 83 százalékát tölti ki, és egy Gorilla Glass 4 üveg oltalma alatt áll. A nagyobb méret ellenére a Huawei itt sem nyúlt magasabb felbontáshoz, a JDI által gyártott panel az IPS-Neo technológia mellé 1920 x 1080 képpontot társít. Még egy extra napsütéses móddal is szolgál, mikor valóban elképesztően magas fényerőre kapcsol, így akkor is jól látható lesz a felületén kirajzolódó tartalom, ha közvetlenül rá süt a nap – ilyenkor vélhetően nagyon megugrik a fogyasztás, azért korlátozták erre az esetre ezt a lehetőséget. Az operációs rendszer itt megegyezik a P8-nál látott Android 5.0 és EMUI 3.1 kombinációval. A főkamera is át lett mentve, az előlapi egység viszont ezúttal egy kicsit karcsúbb lett, már csak 5 megapixeles fotók készítésére nyújt lehetőséget.

A max jelzővel illetett modell egy kicsit gyorsabb lesz, mint a fenti eszköz. Itt is a Kirin 930/935 lapka került bevetésre, viszont az 1,5 GHz-es órajelen dolgozó Cortex-A53 kvartett mellett már olyan Cortex-A53e egységek bukkantak fel, melyek 10 százalékkal magasabb, 2,2 GHz-es frekvencián tevékenykedhetnek. A Huawei ezúttal egy 7 réteges hőelvezető rendszert alkalmaz, ezáltal nemcsak, hogy magasabb teljesítmény érhető el vele, hanem még hűvösebb is nagyjából 5 fokkal folyamatos használat mellett. A P8 max hátlapja mögött bőven volt hely, amit jól sikerült kihasználnia a mérnököknek és egy 4360 mAh-s lítium-polimer akkumulátort zsúfoltak bele. Az üzemideje így már átlagos használattal is eléri a 2,23 napot és szakadatlan videóstreameléssel is 15 órán át képes talpon maradni. Ezt már akár töltőnek is lehet használni, kisebb telefonokat ugyanis úgy tud „feltápolni”, hogy még neki is bőven marad tartaléka. A Huawei a P8 max mellé olyan tokot készített, ami a HTC DotView-hoz hasonlóan működik, így akkor is lehet látni a legfrissebb eseményeket, ha ezt ki sem nyitja a felhasználó, így nincs kitéve felesleges veszélynek az óriási kijelző.

A Huawei P8 max nem kerül még akkor a boltokba, mikor a P8, erre a modellre nagyjából egy hónappal tovább kell várnia az érdeklődőknek. Mikor eljön az ideje, összesen harminc országban fog útnak indulni. Az ára egyáltalán nem vészes tekintve az extra lehetőségeket, ezért az eszközért 550 eurót fognak elkérni a boltokban 16 GB tárhellyel, 64 GB-tal pedig 650 eurót kóstál majd.

Huawei P8 Lite

Végül nézzük a legkisebb P8 modellet, a Lite-ot. Ez már szinte minden tekintetben visszafogottabb képességeket vonultat fel, ám így sokkal olcsóbb is lesz, tehát nagyobb közönség érdeklődését válthatja ki. A középkategóriás okostelefon egy 5 hüvelykes kijelzővel lett ellátva, ami az eddigieknél alacsonyabb, 720p-s felbontást szállít. Az IPS panel persze így is egészen jó képminőséggel szolgál még, kár csalódottnak lenni azért, mert ez már nem Full HD. A bekapcsolást követően ugyanaz a szoftveres felület fogadja majd az érdeklődőket, mint a többieknél, szóval örömmel jelenthetjük ki, hogy ilyen tekintetben nem lehet ok a panaszra. A kamerák terén ugyan a számok alapján ugyanazt az összeállítást kapta a P8 Lite, mint a P8 max, ám sajnos ez nem fedi a valóságot. Itt mind a 13, mind pedig az 5 megapixeles egység visszafogottabb képességek birtokában van, így szerényebb eredményre kell számítani. Videózáskor persze ez is támogatja az 1080p-t, és a dupla LED-es villanót is meghagyták a tervezők, így legalább a körítés rendben van.

A Huawei ebben a készülékben is egy saját chipjét, a HiSilicon Kirin 620-at használta fel. Ez a SoC egy Mali-T450 MP4 integrált grafikus vezérlőt tartalmaz, továbbá nyolc egyenrangú Cortex-A53 magnak ad otthont, melyek 1,2 GHz-es órajelen dolgoznak, ha minden erejüket mozgósítaniuk kell. A rendszernek 2 GB-nyi memória áll a rendelkezésére, a háttértat pedig 16 GB-osra szabták – ez utóbbit lehet tetszés szerint bővíteni microSD kártyával. A telefon kapcsolati lehetőségeit tekintve minden szükségesebb dolog meg van benne, kezdve a 4G LTE modemmel. Nem hiányzik belőle a 802.11 a/b/g/n WLAN, van Bluetooth 4.1 modul, A-GPS vevő, sőt még NFC chip is, így a mobilos fizetési platformokat is kihasználhatók a P8 Lite-tal. Ez a mobiltelefon ugyan már nem pengevékony, de kellően kecses a 7,7 milliméteres vastagságával, valamint a 131 grammos tömegével. Az energiaellátásáról egy 2200 mAh-s kapacitású akkumulátor hivatott gondoskodni, ami legfeljebb átlagos üzemidő elérésére lehet képes.

A Huawei P8 Lite elérhetőségéről nem esett szó egyelőre, de azt már tudjuk, hogy mennyibe fog kerülni. Ezért a középkategóriába szánt modellért 270 eurót kell majd kifizetnie a vásárlóknak.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward