Harcba indul az egyház a videojátékok ellen

A katolikus egyház feje, XVI. Benedek pápa felszólalt az erőszaktól hemzsegő rajzfilmek és videojátékok ellen.

Harcba indul az egyház a videojátékok ellen

A Szentatya a kommunikációs világnap alkalmából tartott beszédében elmondta, hogy elítéli a gyerekek számára készült videojátékokban és rajzfilmekben alkalmazott erőszakot. A pápa kemény szavakkal illette az erőszakos jelenteket tartalmazó, valamint az antiszociális magatartást tükröző médiaalkotásokat, különösen azokat, amelyeket kifejezetten gyerekek számára készítetnek.

„Minden olyan program vagy médiatermék megalkotása, beleértve az animációs filmeket, és a videojátékokat is, amelyben az erőszak és az antiszociális viselkedés, valamint a szexualitás lealacsonyítása főszerepet kap, nem más, mint perverzitás.” – mondta beszédében a pápa. Majd azt is hozzátette, hogy ez különösen visszataszító, ha mindezt gyerekek számára készítik.

„Hogyan tudná megmagyarázni az effajta szórakoztatást egy ártatlan gyermeknek az, aki szintén ugyanezt éli át nap mint nap.” – folytatta. Az egyház vezetője úgy véli, hogy a médián keresztül inkább a család iránti tiszteletre, igaz értékekre, emberségre, a házasság szent kötelékeire, valamint méltóságra kellene tanítani a gyerekeket.

A pápai beszéd az Európai Unió törekvéseit tükrözte. Jelenleg Németország azon fáradozik, hogy áttanulmányozza az uniós jogrendszert annak érdekében, hogy megalkossák az erőszakos videojátékok Európai Unión belüli betiltásáról szóló rendeletet.

Bár az erőszakos videojátékok az egész Európai Unión belül erős visszhangot váltanak ki, országonként mégis eltérően ítélik meg. Egyes országok saját rendeletet akartak készíteni az ilyen játékok betiltásáról, azonban azok alkotmányellenesnek bizonyultak. A videojátékokhoz kötődő bűncselekmények nemcsak a hatóságokat, de a szakértőket is arra buzdítják, hogy vizsgálják meg azok a társadalomra gyakorolt lehetséges hatásait. Különböző felérések kimutatták, hogy az ilyen játékok növelik többek között a paranoia érzését, illetve kimutatható hatásuk van az emberi agyra is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward