Hamis app hódított az App Store toplistáján

A toplistára is feljutott és több ezren értékelték azt a programot, ami igazából semmire sem volt jó, de azért IP címet és szériaszámot kért.

Hamis app hódított az App Store toplistáján

Az Apple alkalmazásboltja esetében sokszor lehet arról hallani, hogy nagyon biztonságos, és csak szigorúan ellenőrzött tartalmak juthatnak be a kínálatba. Nos, ez biztosan így is van, de ez sem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kerülhetnek be hamis programok a rendszerbe.

A napokban a 9to5Mac hívta fel arra a figyelmet, hogy egy egyértelműen kamu applikáció keringett a rendszerben, ráadásul meglehetősen sokan töltötték le, szóval még a kiemelt toplistákon is bérelt helye volt egy ideje. Az Apple mostanra eltávolította a palettájából a Setup for Amazon Alexa néven futó appot, de azért érdemes megnézni, hogy milyen sokra vitte egy olyan megoldás az App Store-ban, ami gyakorlatilag semmit nem csinált. Ingyenesen lehetett ezt letölteni, ennek megfelelően az ingyenes alkalmazások sorát gyarapította, ahol a 60. legnépszerűbb tudott lenni, a saját kategóriájában pedig a hatodik helyen állt, mielőtt ki lett vonva a forgalomból. Az pontosan nem ismert, hogy mennyi alkalommal telepíthették, de az sokat elárul, hogy csaknem tízezer értékelés volt már rajta – azt pedig már csak halkan jegyezzük meg, hogy annak ellenére, hogy haszontalan volt, 3,7 csillagon állt.

Galéria megnyitása

A jó szereplés hátterében a sejtések szerint az állhatott, hogy sokan kaptak/vettek az ünnepek alatt olyan terméket, ami Amazon Alexa támogatással szolgált, és ezért szedték le az emberek azt a programot, ami a neve alapján arra szolgált, hogy egyszerűen össze lehessen hangolni a mobilt a digitális asszisztenssel megtoldott készülékkel. Bár erre biztosan alkalmatlan volt, folyamatosan ívelt felfelé a pályája, és valószínűleg még most is bent volna az App Store-ban, ha nem fut fel ennyire, és szúr szemet egyre több embernek.

Azt nem lehet tudni, hogy a One World Software néven ismert fejlesztő milyen céllal hozta létre a programot, ugyanis nem voltak benne reklámok, és a gyors bevizsgálás alapján túlzottan kíváncsinak sem bizonyult. Nem állt szándékában jelszavak vagy más érzékeny adatok begyűjtése, „csupán” a hálózat IP címére tartott igényt, és az Alexa támogatást nyújtó eszköz szériaszámát, valamint annak a nevét kellett neki megadni.

Galéria megnyitása

Ugyanennek a fejlesztőnek egyébként van még kettő másik megkérdőjelezhető alkalmazása is az App Store kínálatában, az egyik a „Marketplace – Buy/Sell” néven fut, a másik pedig az „Any Font for Instagramként” ismert. Ezekért már fizetni kell 0,99 dollárt a letöltés előtt, de nem is zavarnak sok vizet az értékelések mennyisége alapján. Az előbbi applikáció a Facebook piacteréhez kapcsolódik, az utóbbi pedig a neve alapján bármilyen betűtípussal tud szolgálni az Instagramhoz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap