Hamarosan tényleg kötelező lesz az egységes töltő

A mobiltelefonok töltői már jelenleg is szabványosak, de törvényi előírás egyelőre még nem született róluk.

Hamarosan tényleg kötelező lesz az egységes töltő

Az Európai Parlamentben az elmúlt hétvége során terítékre került az egységes mobiltelefon-töltő bevezetésének terve, és a szavazásra jogosult politikusok egyértelműen rábólintottak a dologra. A különböző készülékek töltői már eddig is nagyrészt szabványosak voltak, tehát a csatlakozófelület csak nagyon ritkán tért el a megszokottól (usb), most azonban már törvényben is rögzítenék ezeknek a szükségességét.

Az Európai Parlament tagjai (MEPs) több, kiemelten fontos érv elhangzását követően elsöprő többséggel szavazták meg, hogy a közeljövőben kötelezővé kell válnia az egységes töltőknek. A jelenlevők közül 550-en szavaztak igennel, tizenketten nemmel, nyolcan pedig nem szerettek volna erről döntést hozni, vagyis tartózkodtak a szavazástól. Mi a következő lépés? Nos, most még a benyújtott javaslatot el kell fogadnia a tanácsnak is, ezt követően pedig az EU tagállamoknak további két évük lesz arra, hogy a saját szabályozásukba is beépítsék az egységes töltőforma meglétének szükségességét. Legkésőbb tehát 2016-ban lehet ez mindenhol a törvényben is rögzítve. Kicsi, de fontos lépésnek tartják az elfogadott intézkedést a képviselők.

És hogy mik is az előnyei az egységes töltő(k)nek? Elsősorban érdemes arra gondolni, hogy mi, felhasználók pénzt takaríthatunk meg ennek köszönhetően. A legújabb mobiltelefonok dobozának ugyanis már nem feltétlenül kellene tartalmaznia a töltőt, hiszen lényegében egyetlen ilyen eszköz megvásárlását követően azt mindenféle és forma maroktelefonnal lehetne használni. Valamint a kényelem sem utolsó szempont, hiszen úton útfélen is lehetnének töltési pontok kialakítva (ez már manapság sem példátlan). Továbbá kiemelten fontos a környezetvédelem számára is, hogy minél hamarabb, és a lehető leghatékonyabb formában megvalósuljon az egységes töltő, ugyanis ennek köszönhetően is kevesebb hulladék keletkezne, ráadásul, ha hihetünk az igencsak merésznek tűnő becsléseknek, akkor nem is kevéssel (évente mintegy 51 tonnáról beszélhetünk).

„Különösen örülök annak, hogy sikerült megállapodni az egységes mobiltöltőről, amely a fogyasztók és a környezet érdekét egyaránt szolgálja. Nem halmozódnak többé a töltők például a fiók mélyén, valamint nem keletkezik ezek miatt évente 51 tonna elektronikus hulladék” – mondta el felszólalása során a témáért felelős Barbara Weiler, aki a belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottság tagja.

A gyártók egyelőre nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, ám igazából ez már csak nagyon keveseket érint. Mint az fentebb is elhangzott, a töltőaljzat már jelenleg is szabványosnak számít. Az egységes töltők természetesen a mostanáig is használt szabványt vennék alapul, így a microUSB lehet a jövő lefixált töltőaljzata. Van persze olyan, mint az Apple, aki egy köztes átalakítóval tesz eleget ennek az előírásnak. Ilyen részletekről viszont nem esett szó az Európai Parlamentben, nem tudni tehát, hogy a Lightning csatlakozó átalakítót el fogják-e fogadni a jövőben is, vagy a cupertinói alakulatnak is az egységes nyomvonalat kell abban az esetben követnie, ha az öreg kontinens igényeit is ki szeretnék elégíteni.

Végül azért arról is ejteni kell néhány szót, hogy a microUSB sem mindenható, és az egységes töltő pozitívumát is meg lehet kérdőjelezni néhány ponton. Az első és legfontosabb problémát az jelentheti, hogy ugyan a töltők az évek során látszólag teljesen változatlanok maradtak, ez a valóságban nincs így. A nagyobb akkumulátorok megjelenésével folyamatosan egyre nagyobb kapacitásúak lettek a töltők is – ha nem is sok különbségről beszélhetünk. Az sem elhanyagolható, hogy egyszer a képességeit tekintve is szűkös keresztmetszetté avanzsálhat a microUSB felület (jó példa itt a fentebb is említett Lightning, ami már most is sokoldalúbb). Egyelőre persze ott van az azonos lábkiosztású és teljesen kompatibilis microUSB 3.0, ami pillanatnyilag még nagyon sok kiaknázatlan lehetőséggel szolgál, és az MHL-ről sem szabad megfeledkezni, ami multimédiás képességekkel is el tudja látni ezt a felületet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward