Hamarosan jönnek a tuningolható Intel SSD-k?

Ha hihetünk az előzetes információknak, az SSD vezérlő és a NAND Flash memóriachipek is tuningolhatóak lesznek a minél jobb teljesítmény elérésének érdekében.

Hamarosan jönnek a tuningolható Intel SSD-k?

Napjainkban már majdnem minden tuningolható. Gondoljunk csak a processzorokra, a videokártyákra, illetve a rendszermemóriára, de emellett az okostelefonokban lapuló SoC egységek is tuningolhatóak. Úgy tűnik, rövidesen az SSD meghajtók szegmensében is találkozhatunk majd a tuning lehetőségével, legalábbis a legfrissebb hírek erről szólnak.

A témáról az Intel jövő hónapban megrendezésre kerülő IDF 2013-as rendezvényén esik majd néhány szó, ahol az SSD tuning mellett a Core i7-4000-es sorozatú Ivy Bridge-E processzorok tuningolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is megosztják a vállalat illetékesei a publikummal. A tuningról emellett általánosságban is lesz szó.

Hogy mégis hogyan kell elképzelni az SSD tuingot? Nos, a jelenlegi információk szerint úgy, hogy mind az SSD vezérlő CPU magórajelét, mind pedig a NAND Flash memóriachipek adatátviteli sebességét lehet majd finomhangolni, ami megnövekedett teljesítményt eredményez. Persze tuning alkalmával az adatintegritásról is gondoskodni kell, azaz a megnövelt teljesítmény hatására nem válhat megbízhatatlanná az adott adattároló, hiszen az adatvesztést okozhat, amit senki sem szeretne.

Napjaink SSD meghajtóinál, amelyek már kivétel nélkül SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használnak - a PCIe alapú modelleket kivéve -, nem az adott SSD vezérlő és NAND Flash memóriachipek együttes teljesítménye, sokkal inkább a SATA 6 Gbps-os csatolófelület adatátviteli sávszélessége jelent korlátot. Ebből kifolyólag ezeknél a termékeknél aligha van értelme tuningnak.

A jövőre érkező SATA Express alapú megoldásoknál, amelyek 8 Gbps-os, illetve 16 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak, már egészen más lesz a helyzet, hiszen itt a csatolófelület adatátviteli sávszélessége elegendő mozgásteret ad majd, így megfordulhat a helyzet: ezúttal az SSD vezérlők és a NAND Flash memóriachipek sebessége korlátozhatja az elérhető maximális teljesítményszintet. Itt már jól jöhet majd a tuning.

Az SSD tuninggal kapcsolatban egyelőre meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre, de ez a helyzet a szeptember 10-től 12-ig tartó Intel Developer Forum 2013 alkalmával egészen biztosan megváltozik majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward