Hamarosan indul a Snapdragon 800 tömeggyártása

A Qualcomm csúcsmegoldása a ARM Cortex-A15 magokat és izmos grafikus processzorokat felvonultató konkurensek ellen száll harcba.

Hamarosan indul a Snapdragon 800 tömeggyártása

A Qualcomm abszolút domináns szerepet tölt be a mobil számítástechnikai szektorban, de ahhoz hogy ez így is maradjon, nekik is haladniuk kell a fejlesztésekkel. A chipgyártó korábban az integrált mobil hálózati modemeivel tett szert jelentős méretű vevőkörre, ám mostanra már egyre több vállalat dolgozza le a hátrányát ezen a téren, így a Qualcommnak teljesítmény terén is nagyon oda kell tennie magát.

A Snapdragon 600 már most olyan csúcsgépeket hajt, mint a HTC One és az LG Optimus G Pro, de a Galaxy S4 esetében sokszor láthatjuk a Qualcomm megoldását. Bár a lemaradása nem nagy, erőben ez nem tudja felvenni a versenyt az Exynos 5 Octával és a közeljövőben érkező Tegra 4-gyel sem. Előbbiek ellen a még májusban tömeggyártásba kerülő Snapdragon 800 termékcsalád fog ringbe szállni.

A Snapdragon 800 a 600-zal ellentétben magasabb órajelen dolgozó Krait 400 processzormagokat foglalkoztat, szám szerint négyet. Ezek a jelenlegi 1,9 GHz-es maximális órajelet 2,3 GHz-re tornázzák fel. Ezen túlmenően jelentősebb architekturális változások itt nem történtek, legalábbis az eddigi információink szerint. A Snapdragon 800 igazán nagy alakítása az Adreno 330 grafikus egység lesz, mely az APQ8064 tavalyi megjelenése óta használt Adreno 320 helyébe fog érkezni. Ez a megoldás amellett, hogy támogatja a legújabb OpenCL és OpenGL ES API-kat, megközelítőleg 50 százalékos gyorsulást hoz magával. A multimédiás lehetőségeknél is meglátszik majd ez, hiszen a Snapdragon 800-nak nem jelent gondot a 4K HD felvételek akadásmentes lejátszása sem.

A legújabb chipek természetesen 28 nm-es csíkszélességgel fognak készülni, ezen belül pedig a HPM eljárást alkalmazzák majd - hasonlóan az Nvidiához, ami a Tegra 4i-nél választotta ezt, ahol szintén 2,3 GHz elérése lesz a cél (persze itt "csak" Cortex-A9 magokkal). A lapkák ugyan nem tartalmaznak extra magokat, de így is rendkívül takarékosak lesznek amellett, hogy ha szükség van rá, nagy teljesítményre képesek. Ha kell, az összes mag eltérő órajelen dolgozhat a körülmények függvényében.

A Qualcomm egyelőre nem tett közzé pontos adatokat azzal kapcsolatban, hogy valójában mennyire erős az új, még a hónap vége előtt termelésbe kerülő SoC. Tehát pontosan nem tudjuk belőni a vetélytársakhoz képest addig, amíg élesben nem tesztelik. Egyelőre nem tudni, hogy melyik készülék adhat elsőként otthont egy Snapdragon 800-asnak, de a pletykák szerint az LG berkeiből érkezhet a befutó, valamikor júniusban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward