Hamarosan egy szinte kerülnek a HDD és az SSD árak?

Az InformationWeek beszámolója szerint a következő év végére jelentősen olcsóbbak lesznek az SSD meghajtók: annyiba kerülnek majd, mint a merevlemezek.

Hamarosan egy szinte kerülnek a HDD és az SSD árak?

Az SSD meghajtók szegmensében hatalmas változások mentek végbe az elmúlt évek során: a kezdeti, rendkívül borsos árcédulák után ma már viszonylag olcsón lehet SSD meghajtóhoz jutni, igaz, azért még mindig a merevlemezeket érdemes választani, ha adott összegért cserébe a lehető legnagyobb adattároló kapacitásra vágyunk.

Nem is olyan régen még ünnep volt, ha egy-egy SSD meghajtónál a gigabájtonkénti ár elérte az 1 dolláros lélektani határt, napjainkban azonban már bőven ez alatt a szint alatt mennek a legolcsóbb SSD-k – a kereskedelem fő áramába szánt termékeknél átlagosan fél dollárba kerül egy gigabájt, de már olyan meghajtót sem nehéz találni, ami 0,35 dollár/GB-os.

A jelek szerint az árcsökkenés az elkövetkező hónapok folyamán tovább folytatódhat, méghozzá hatalmas lendülettel. Az InformationWeek beszámolója szerint a merevlemezek és az SSD meghajtók ára rövidesen azonos szintre kerülhet, ami jelenleg egy picit meredek kijelentésnek tűnik, de a dologra nem is most kerül sor, hanem a következő év végére. Akkoriban már akár a 150 dolláros 4 TB-os SSD meghajtók kora is eljöhet – valószínűleg sokan örülnének neki, beleértve minket is. Addig persze folytatódik az árak lassú, fokozatos csökkenése.

A jelentős árcsökkenés a 3D NAND Flash memóriachipek térhódításának köszönhető, amelyek az árakat lefelé nyomják, az elérhető adattároló kapacitás szintjét pedig felfelé tolják. Jelenleg a nagy adattároló kapacitású, 2 TB körüli SSD meghajtók szinte csak és kizárólag az üzleti felhasználókat veszik célba, de hamarosan a kereskedelem fő áramába szánt termékek közé is leszivárognak. A SanDisk szakemberei például arra számítanak, az idei év folyamán már le tudja szállítani a vállalat az első 8 TB-os SSD meghajtóit, jövőre pedig a 16 TB-os SSD meghajtók is megérkezhetnek. Ez a mai szintet elnézve rettentően komoly előrelépésnek tűnik (bár, már 512 GB-os microSDXC memóriakártya is létezik, így annyira nem mellbevágó a dolog).

Ebből az előrelépésből persze nem csak az asztali, hanem a mobil adattárolók szegmense is profitálna, ahol végre az igazán költséghatékony konfigurációkba is viszonylag nagy adattároló kapacitású SSD meghajtó kerülhetne a merevlemez helyére. Kíváncsian várjuk mit hoz a jövő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward