Hajtogatható OLED kijelzők a SEL-től

A SEL két hajtogatható panelt mutatott be: egyet okostelefonokba, egyet táblákba.

Hajtogatható OLED kijelzők a SEL-től

Az összehajtogatható, feltekerhető vagy egyéb módon kisebb méretűvé varázsolható okostelefonok és táblagépek állandó szereplői az emberiség jövőről alkotott vízióinak, és ez egyáltalán nem a véletlen műve. Rengeteg fejlesztés folyik annak érdekében, hogy megszülethessenek az ilyen szerkezetek. Ezúttal egy potenciális táblagép és okostelefon megjelenítőt mutattak be Japánban.

A szigetországban tevékenykedő Semiconductor Energy Laboratory, röviden SEL, két hajtogatható megjelenítővel állt elő, az egyik táblagépekben, a másik pedig okostelefonokban lenne alkalmazható. Ezek három részbe hajthatóak össze, előre megadott sugárban. A SEL még jelenleg is dolgozik a fejlesztéseken, de a tabletekre szabott termék már közel áll a végleges stádiumhoz. A 8,7 hüvelykes kijelzőnél szinte már minden megvan ahhoz, hogy élesben is bizonyíthassa a rátermettségét. Ez a megoldás Super AMOLED technológiával operál, így a felhasználók minden szögben jól látják majd a különböző tartalmakat, ami itt különösen fontos, ráadásul az is borítékolható ezáltal, hogy a színvilága is magával ragadó lesz. A SEL terméke kiváló, 1920 x 1080 képpontos felbontással lett ellátva, így 253 PPI-s pixelsűrűséggel kecsegtet. Végül ugyan természetesnek érződik, de mint kiderült, korántsem az, hogy ez már egy kapacitív érintésérzékeny réteggel is fel van vértezve, tehát minden ujjmozdulatot „figyelemmel” kísér.

Hajtogatás 5,9 col mellett.

A SEL a másik megjelenítője nem most hallatott magáról először. Az elmúlt időszakban gyökeresen átalakult Nokiával karöltve a SEL a SID 2014 rendezvényen már kiállította a szóban forgó panelt. Egy 5,9 hüvelykes termékről van szó, ami mostanáig még nem teljesen állt össze, ám demonstrációs célokra problémamenetesen használható. A szóban forgó kijelző is Super AMOLED technológiás, akárcsak a nagyobb testvére, azonban ebből még hiányzik a kapacitív érintésvezérlés, így egyelőre egy félkarú óriás érzetét kelti. A megoldás képpontsűrűsége nem tér el jelentősen az 8,7 colos társáétól (kb. 249 PPI) az 1280 x 720-as felbontásnak köszönhetően. Igen ám, azonban mivel ez kisebb, a felhasználók közelebbről tekintenek rá, ezáltal egyértelműen gyengébb minőségérzetre kell számítani. Persze itt egyelőre nem ezen van a hangsúly, és gondoljunk csak bele, hogy az LG G Flex is „csak” ilyesmi paraméterekkel rendelkezik, de első flexibilis okostelefonként úgy érezték az LG-nél, hogy ez nem jelent majd komoly hátrányt, és igazuk is lett. Minden bizonnyal a felhasználókat nem különösebben zavarná az esetenként kivehető pixelek, ha cserébe egy ilyen markáns technológiai újítást kapnának kézhez.

Mobil méretűre hajtott tabletkijelző.

A hajtogatható kijelzők kapcsán azt is elárulta a jokohamai székhelyű vállalat, hogy több mint százezer hajtogatást bírnak ki, ami bizony már nagyon szép teljesítmény. (Ez annyit tesz, hogy három éven át naponta megközelítőleg száz alakalommal lehet meghajlítani őket.) Továbbá kiemelendő az is, hogy akár 2 és 4 milliméteres rádiuszú hajtásokat is kibírják a panelek.

A Semiconductor Energy Laboratory arról egyelőre nem számolt be, hogy mikor láthatjuk sorozatgyártásban az első hajtogatható megjelenítőket. Arról pedig még egyáltalán nem érdemes beszélni, hogy kereskedelmi forgalomban mikor tűnhetnek fel az összecsukható kijelzős táblák, mobilok vagy éppen elektronikus könyvek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward