Hajlékonyságot minden kijelzőnek - olcsón!

Egyszerű és olcsó, szerves kémiai megoldással álltak elő az Umeå-i Egyetem fizikusai elektronikai komponensek előállítására, amely egyebek mellett olcsó napenergiacellákat és hajlékony kijelzőket is lehetővé tehet.

Hajlékonyságot minden kijelzőnek - olcsón!

Egyszerű és olcsó, szerves kémiai megoldással álltak elő az Umeå-i (ejtsd: "űmeó") Egyetem (Svédország) fizikusai elektronikai komponensek előállítására, amely egyebek mellett olcsó napenergiacellákat és hajlékony kijelzőket is lehetővé tehet.

A hajlékonyság titka mindössze annyi, hogy mivel a szerves elektronikai anyagok oldatból állíthatóak elő, így papírra, műanyagra vagy már hasonló felületre is felvihetőek. Különböző funkciókat pedig úgy kaphatnak az egyes komponensek, ha a megfelelő mintázattal látják el őket - amire a kutatók szintén találtak egy egyszerű és hatékony megoldást.

Legfőbb előnye az új eljárásnak az, hogy tetszőlegesen skálázható, így gyártósorokon is gond nélkül alkalmazható. A könnyű tömegtermelés pedig, mint tudjuk, nem más, mint az olcsóság kulcsa - jelen esetben a jövő hajlékony elektronikai eszközeinek olcsóságáé.

Sajnos a technika napelem-irányultságú felhasználhatóságáról a puszta lehetőség megemlítésen túl mást nem nagyon mondtak, így nem tudni, hogy ez az eljárás hatékonyabb-e az eddigieknél, de a fentiekből kiindulva olcsóbbnak mindenképpen olcsóbb lehet, és végső soron ez is egy igen fontos szempont.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward