Haiku: új, nyitott oprendszer, egyelőre alfában

Az eredetileg tervezett szeptember 9-i időpontnál kicsivel később ugyan, de már elérhető az új nyílt forráskódú oprendszer, a Haiku első alfaverziója, megnyitva így az utat a szélesebb közösségi tesztelés, valamint a visszajelzések mentén való további fejlesztés előtt. Ezen utóbbi célra az alkotók létrehozták egy bug-követő rendszert is, amelyen keresztül bárki lejelentheti nekik az észlelt hibákat.

Haiku: új, nyitott oprendszer, egyelőre alfában

Az eredetileg tervezett szeptember 9-i időpontnál kicsivel később ugyan, de már elérhető az új, nyílt forráskódú oprendszer, a Haiku első alfaverziója, megnyitva így az utat a szélesebb közösségi tesztelés, valamint a visszajelzések mentén való további fejlesztés előtt. Ezen utóbbi célra az alkotók létrehozták egy bug-követő rendszert is, amelyen keresztül bárki jelentheti nekik az észlelt hibákat.

Az MIT-licenc alatt közzétett Haiku Alpha 1 ISO, Raw és VMware-képként egyaránt elérhető. A telepítőCD-je egyben Live-CD is, így aki a bizonytalan a dolgában, telepítés előtt minden további nélkül ki is próbálhatja a rendszert. A telepítési folyamat megkönnyítéséhez a fejlesztők egy képes segédletet is összeállítottak. Ez az alfaverzió még leginkább csak fejlesztő-eszközöket tartalmaz, de azért van már benne egy-két olyan hétköznapi alkalmazás is, mint pl. a Firefox.

Maga a Haiku a BeOS alapelgondolásaira épül, a fejlesztők lényegében ezt a rendszert szeretnék újraalkotni és továbbfejleszteni. Az eredetileg 2001-ben alapított OpenBeOS-projekt már 2004 óta Haiku néven fut. Alapvetően lelkes önkéntesek fejlesztik, amiből azonban az is következik, hogy egyelőre még csak megközelítő céldátum sincs arra vonatkozólag, hogy esetleg mikorra lenne majd várható egy 1.0-ás verzió.

Jelenleg a fejlesztők legfőbb célja az, hogy integrálják a rendszerbe a Gallium3D-t, melynek segítségével egyszerűbben és egységesebben fejleszthetik majd a 3D-s kezelőprogramokat. Ami nyilván sokat lendíthet majd a rendszer látványvilágán, viszont hogy végül mi sül majd ki ebből az egészből, azt egyelőre még nyilván csak találgatni lehet. Viszont most már addig is lehet próbálkozni vele.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward