Hagyományosból okosszemüveget varázsol a Sony kütyüje

Az ígéretes kis kiegészítőről már nagyon sokat lehet tudni, első bemutatására azonban majd csak a jövő évi CES alkalmával kerül sor.

Hagyományosból okosszemüveget varázsol a Sony kütyüje

A Sony egy új, meglehetősen érdekes terméket jelentett be, ami tulajdonképpen nem más, mint egy kiegészítő, amely okosszemüveget varázsol hagyományos szemüvegeinkből.

Míg a Google jelenlegi okosszemüvege keretbe épített hardvert alkalmaz, addig a Sony más útról közelíti meg a robbanás előtt álló okosszemüveg-piacot: a vállalat olyan kiegészítőt fejlesztett, ami bármilyen szemüveghez passzolhat, ezáltal a hasznos kis kiegészítőt rettentően széles körben alkalmazhatjuk. Persze a madarak azt csiripelik, hogy a Google is a "moduláris" dizájn mellett teszi le a voksát a következő generációs Google Glass esetében, de ezek még csak pletykák. Foglalkozzunk inkább a Sony termékével, amelyről a hivatalos bejelentésnek köszönhetően már most nagyon sok információ kiderült.

A Sony megoldása – amelynek egyelőre nincs hivatalos neve – egy 0,23 hüvelykes képátlójú OLED kijelzőre támaszkodik, ami 640 x 400 pixeles natív felbontással üzemel. Az apró kijelző maximális fényerőssége 800 cd/m2-es, maximális kontrasztaránya pedig 10 000:1 értéket képvisel, színhűségére pedig jellemző, hogy az sRGB színteret 100%-ban képes lefedni. A kijelző ugyan parányinak tűnik, de szemüveg elé helyezve olyan élményt nyújt, mint ha egy 16 hüvelykes kijelzőt néznénk kétméteres távolságból.

A 40 grammos kiegészítő fedélzetén egy ARM Cortex-A7-es processzor teljesít szolgálatot, a vezeték nélküli kommunikációt pedig Bluetooth 3.0 HS, illetve egy 802.11 b/g/n WiFi vezérlő biztosítja. Az újdonság több szenzort is tartalmaz – például digitális iránytűt, gyorsulásmérőt és érintő szenzort –, teljesítménye pedig az átlagos okostelefonokéval vetekszik.

A kompakt modul akár okostelefonnal is párosítható, így fontos, értékes információk megjelenítésére is képes lehet – akár térkép, illetve különböző GPS adatok is megjelenhetnek a szemünk előtt elhelyezett kijelzőn. Igény esetén erre alkalmas akciókamerával is összekapcsolható a modul, így láthatjuk, pontosan mit lát az akciókamera, ami hathatós segítség lehet pontos beállításában, de ezzel együtt a vele készített felvételek távoli ellenőrzésére is lehetőség nyílik. A termelőiparban úgyszintén hasznos lehet az újdonság, ugyanis segítségével akkor is fontos információkhoz vagy instrukcióhoz juthatnak a munkások, ha kezeik éppen foglaltak – plusz ezzel a módszerrel távoli irányításukra is van mód, méghozzá az aktuális munkafolyamat megszakítása nélkül.

A hasznos kis kiegészítő sportolás, munka és kikapcsolódás közben tehát egyaránt jól jöhet, viselése pedig napszemüveg, divatszemüveg vagy éppen receptre felírt szemüvegek esetében is megoldható. Ha a kiegészítőre nincs szükség, egyszerűen leválaszthatjuk az adott szemüvegről.

A Sony nagy reményeket fűz a hasznos kis kiegészítőhöz, ami a következő év elején megrendezésre kerülő CES 2015 alkalmával mutatkozhat be a nagyközönség előtt. A 2015-ös Consumer Electronics Show január hatodikától kilencedikéig várja majd a látogatókat Las Vegasban. Ha minden a terveknek megfelelően halad, az új kiegészítő sorozatgyártása már jövőre megindulhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward