Gyorsulást és nagyobb biztonságot ígér a legújabb Firefox

Jobb teljesítmény, jobb stabilitás és nagyobb biztonság – ezek jellemzik a legújabb Firefox kiadást, amelynek az asztali mellett az androidos változata is megérkezett

Gyorsulást és nagyobb biztonságot ígér a legújabb Firefox

A Firefox legújabb kiadása nem csak sebességnövelő újításokat vonultat fel, hanem olyanokat is, amelyek pozitív hatás gyakorolnak a webböngésző stabilitására és biztonságára.

A legfontosabb változás, hogy alap esetben mostantól nem töltődnek be az adott weboldalon található Java elemek, amitől a Mozilla fejlesztői azt várják, hogy javul a felhasználók biztonsága, így ugyanis nehezebb lesz a támadóknak kihasználniuk a biztonsági résekben rejlő lehetőségeket, de a változás ezzel együtt a stabilitásra is pozitívan hat. Amennyiben az adott weboldal Java elemeire mindenképpen szükség van, úgy a megfelelő területre vagy a böngésző címsorára kattintva engedélyezhetjük azokat. Persze a bővítmények alapértelmezett beállításai is megváltoztathatóak, így alapértelmezett engedélyezésükre és letiltásukra egyaránt van mód – ehhez csak az about:addons parancsot kell bepötyögni a címsorba.

A biztonságot nem csak az alapértelmezetten letiltott Java bővítmény, hanem az az újítás is javítja, amely lehetővé teszi a Firefox Password Manager számára a szkriptek által generált jelszómezők támogatását. Ezzel együtt frissült a Content Security Policy is, ami megszabja, mely harmadik felek futtathatnak szkripteket, alkalmazhatnak CSS stíluslapokat és tölthetnek be egyéb tartalmakat az egyes weboldalokon, illetve melyek nem.

Jó hír, hogy Linux alatt mostantól lehetőség van a H.264 kódolású videók lejátszására, amennyiben a megfelelő GStreamer bővítmények telepítve vannak, Windows XP alatt pedig mostantól támogatott az MP3 audió dekódolás.

Jótékonyan hat a sebességre, hogy egy-egy weboldal betöltésénél a webböngésző nem dekódolja azokat a képeket, amelyek nem láthatóak, a JPEG formátumú képek esetében pedig mostantól az EXIF információk alapján határozza meg a Firefox az adott kép pontos tájolását.

A fejlesztők számára jó hír, hogy az új kiadással tovább folytatódik az EcmaScript 6 beépítése. Fontos, hogy egyes CSS és HTML tulajdonságok esetében változtatásokat eszközöltek, plusz érkezett néhány új szolgáltatás, illetve néhány, a webböngésző API-jait érintő hibajavítás is. A Firefox Inspector mostantól távolról, hálózaton keresztül is elérhető. A pontos listáról itt lehet tájékozódni.

Az Androidra szánt kiadás esetében szintén érkezett néhány újítás, amelyek közül a legfontosabb talán az, hogy az ígért HomeScreen végre elérhető, így a kedvenc weboldalainkhoz és az olvasólistánkhoz kényelmesen, gyorsan hozzáférhetünk.

Pozitívum, hogy az Intel alapú eszközökhöz érkezett némi optimalizáció, plusz mostantól a Google mellett a Bing vagy a Yahoo keresőjére is válthatunk, ha keresgélni szeretnénk az Interneten.

A Firefox asztali kiadása innen tölthető le, az Androidra írt változat letöltéséhez pedig ide kell ellátogatni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward