Gyorstöltő akkuk algából

Rekorder, könnyű és könnyen előállítható, valamint a szó minden értelmében maximálisan zöld akkut alkottak az Uppsalai Egyetem kutatói tengeri algák felhasználásával.

Gyorstöltő akkuk algából

Rekorder, könnyű és könnyen előállítható, valamint a szó minden értelmében maximálisan zöld akkut alkottak az Uppsalai Egyetem kutatói tengeri algák felhasználásával.

A részletekbe túl mélyen nem mentek bele, de a lényeget elmondták: eszerint a kulcsot az új akkuhoz a Cladophora algák egyedi, jellegzetesen nagy felületű cellulóz-szerkezetének kiaknázása jelentette. Ezt vonták be rendkívül vékony (mindössze 50 nanométeres), elektromos vezető polimerréteggel - és máris elkészült a pehelysúlyú akku.

Nem lehet panasz az alkotás töltési sebességére sem, mivel 320 mA-en mindössze 11,3 másodperc alatt 100%-ban feltölthető, és mindeközben megőrzi az elsőrangú ciklikusságát is: 100 töltési-kisütési ciklus után is csak 6%-kal csökken a tárolóképessége. És akkor még csak az optimalizálatlan változatról beszélünk.

Az optimalizáláson jelenleg is dolgoznak, az eredmények pedig igen ígéretesek - olyannyira, hogy egyenesen gazdaságossá és piacképessé tehetik az elektromos vezető polimer-alapú akkukat, amelyeknél mindeddig épp a ciklikus instabilitás jelentette az elterjedés legfőbb akadályát. Az új, alga-akkuk tömeggyártása is igen egyszerű és olcsó, így rengeteg új lehetőséget nyithatnak meg.

A kutatócsoport vezetője, Prof. Maria Strømme elmondása szerint "alapvetően papírból és sós vízből álló akkuról beszélünk, amit elvben otthon, a konyhában is összeállíthatna bárki (ha van egy erős mixere), nagyobb energiabefektetés nélkül". Majd hozzátette: "Gondoljanak csak bele, mi mindent lehet megvalósítani olyan akkukkal, amiket tapétába, ruházati cikkekbe, gyógyszerek csomagolásába, és más hasonló helyekre is integrálhatóak."

Sajnos azonban arról már nem esett szó, hogy mikorra várható az alga-akkuk piaci forgalomba kerülése.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward