Gyorsabb lesz a kapcsolat

Gyorsabb lesz a kapcsolat

Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network) mobilhálózatok. Ezek legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a kis késleltetési idő, aminek köszönhetően az online-alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet. Az NGMN, és azon belül az LTE segítségével a szinte korlátok nélküli kapcsolatok időszaka köszönthet be. A következő generációs mobilhálózatot teszteli a T-Mobile és az Ericsson Budapesten. Az LTE-technológia tavaly december óta tartó tesztsorozatának második lépéseként a jelenleg 100 Mbps letöltési sebességet biztosító LTE-hálózat újabb állomásokkal bővült, lefedve a XI. kerület egy részét.

Ötvenmilliárd távközlési kapcsolat 2020-ra

Az Ericsson egyik tanulmánya szerint 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladja az 50 milliárdot, ugyanis az NGMN-nek is köszönhetően jelentősen megnő az ember-gép és a gép-gép közötti vezeték nélküli kapcsolatok szerepe. A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, akár a háztartási eszközök - a hűtőgéptől a televízióig - is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár mobiltelefonról is, illetve az élmények megosztása szintén új értelmet nyer. Széles körben elterjedhetnek például azok a videokamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok, amelyekről a jó minőségű, akár HD vagy később 3D-s tartalmak azonnal feltölthetők lesznek valamelyik videomegosztó oldalra.

Ötven Mbps letöltési sebesség az LTE-teszthálózaton

A T-Mobile és az Ericsson magyarországi vezetői közös sajtótájékoztatójukon ebből a jövőből adtak egy kis ízelítőt, bemutatva az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltést, HD felbontású videofilm online megtekintését, a korábbit meghaladó minőségű videokapcsolatot, valamint azt, hogy a rövidebb késleltetéssel az online-felhasználók közötti interakciót igénylő játékok is problémamentesen élvezhetők lesznek. A T-Mobile és az Ericsson közös LTE-tesztjének második szakasza jelentős előrelépést jelent a következő generációs mobilhálózat tesztelése szempontjából, és a valós körülmények szimulálását segíti, hogy annak során a Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE usb-s modemet használják. Az első szakaszban a hálózat még csak épületen belül volt elérhető, a második szakaszban azonban az LTE-teszthálózat öt bázisállomással már a Hengermalom út-Fehérvári út-Irinyi József utca és a Duna által határolt területet is lefedi, és 10 MHz-es sávszélességen 50 Mbps letöltési sebességet biztosít. A teszt további szakaszában a mostani lefedettség bővítése és a sebesség fokozatos növelése is szerepel.

Ügyfelek és szolgáltatók számára is előnyös az LTE

Az NGMN, így például az ebbe a körbe sorolható LTE révén olyan rugalmas, hatékonyabb spektrumfelhasználást ígérő hálózatok építhetők ki, amelyek a mostaniaknál jóval több frekvenciasávban működhetnek. A 3GPP az LTE-technológiával együtt kidolgozta az úgynevezett multistandard radios szabványt is, amelynek előnye, hogy ugyanazok a hardverek egyszerű szoftverváltással alkalmassá tehetők gsm, 3G, hspa, LTE-technológia kiszolgálására. Az Ericsson LTE-megoldása is már ilyen szabvány szerint készül, mely része a gyártó "Evo Ran" hálózati koncepciójának. Az NGMN/LTE megjelenése emellett a fenntartható fejlődés szempontjából sem elhanyagolható, az új berendezések mind energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.

Tavaly december óta tart a T-Mobile és az Ericsson LTE-tesztje

A két cég szakemberei LTE-tesztjüket 2009 októberében a T-Mobile Szerémi úti központjában kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas tesztrendszer kiépítésével. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemeit telepítették, ezek beüzemelésére 2009 decemberében került sor. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai már ebben az első szakaszban kedvezőek voltak, és az első teszteredmények is megerősítették, hogy az NGMN bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward