Gyors Samsung SSD-k TLC memóriachipekkel

A PM853T sorozat tagjai az üzleti felhasználókat veszik célba, áraik pedig szokatlan módon az átlagfelhasználóknak szánt SSD meghajtók szintjén helyezkedhetnek el, hála a költséghatékony memóriachipek alkalmazásának.

Gyors Samsung SSD-k TLC memóriachipekkel

A Samsung új SSD sorozatot mutatott be, amelynek tagjai ezúttal az üzleti felhasználókat veszik célba – közülük is az adatközpontok, illetve a különböző szerverek üzemeltetőit.

A PM853T típusjelzéssel ellátott SSD meghajtók MLC helyett TLC, azaz cellánként 3 bitnyi adatot tároló NAND Flash memóriachipeket alkalmaznak, amelyek az üzleti szegmensben egyelőre nem túl gyakoriak. A Samsung szerint a TLC típusú NAND Flash memóriachipek segítségével az üzleti felhasználók költséghatékonyan, az átlagfelhasználóknak szánt termékekéhez hasonló áron juthatnak megbízható, strapabíró SSD meghajtókhoz. A TLC alapú megoldások gyártása nem mellesleg 30%-kal jobb gyártási hatékonyság mellett történik, mint az MLC alapú megoldásoké, ami szintén nem elhanyagolható előny. A Samsung szerint a TLC alapú megoldások költséghatékonyságuk miatt hamar leválthatják MLC alapú társaikat az adatközpontok és a különböző webes szolgáltatásokat kínáló szerverek szegmensében.

Az új SSD meghajtók 240 GB-os, 480 GB-os és 960 GB-os változatban lesznek elérhetőek, I/O teljesítményük pedig magas lesz, ami ideálissá teszi őket a fentebb említett területeken történő használatra. A gyártó beszámolója szerint az új SSD meghajtók 530 MB/s-os folyamatos olvasási- és 420 MB/s-os folyamatos írási sebességet kínálnak. Véletlenszerű olvasási feladatok alkalmával akár 90 000 I/O művelet elvégzésére is képesek egyetlen másodperc leforgása alatt, véletlenszerű 4K-s írási feladat alkalmával pedig 14 000 I/O művelettel bírnak el másodpercenként, és ezt a teljesítményt huzamosabb ideig is fenn tudják tartani. A termékek SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszer alaplapjához.

A Samsung a TLC NAND Flash alapú SSD meghajtók piacára még 2012-ben lépett be a 840 EVO modellekkel, és azóta vezető szerepet szerzett az ultravékony noteszgépekbe és asztali számítógépekbe szánt SSD-k szegmensében. A legújabb TLC alapú SSD meghajtók, azaz a PM853T sorozat segítségével a vállalat az adatközpontok piacán is megvetheti a lábát. A PM853T sorozat tagjainak tömegtermelése már megindult, áraikkal kapcsolatban azonban egyelőre nincsenek információk.

Érdekesség, hogy az IHS iSuppli elemzői szerint a globális SSD piac idén a tavalyihoz képest 30%-kal növekedni fog, azaz a tavalyi 9,4 milliárd dollárról 12,4 milliárd dollárra növekszik a szegmens értéke. Az elemzők szerint 2017-ig egészen biztosan folytatódik a komoly mértékű növekedés, így 2017-re a piac értéke elérheti a 20 milliárd amerikai dolláros szintet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward