Gyengén indította az évet a PC piac

Az év első negyedévében komoly csökkenés mutatkozott szállítási mutatók terén, de az elemzők bíznak benne, hogy hamarosan javulás jön.

Gyengén indította az évet a PC piac

A PC piac régóta gyengélkedik. Az elmúlt év utolsó negyedévében már látszott némi remény a javulásra, ám most elkészültek az idei év első negyedévét ábrázoló előzetes kimutatások, amelyek nem valami rózsásak.

Noha a Gartner és az IDC számai között vannak kisebb-nagyobb különbségek, tendencia terén mindkét cég adatai remekül mutatják, hogy a PC piacon az elmúlt negyedév során nagyon komoly visszaesés következett be az előző év azonos időszakához képest. A Gartner szerint a globális PC szállítások 9,6%-kal zuhantak az előző év azonos időszakához képest, így globális szinten csak mintegy 64,8 millió PC-t szállítottak le. Ez az adat azért is szomorú, mert ez zsinórban a hatodik olyan negyedév, amely szállításimutató-csökkenést hozott, plusz 2007 óta ez az első negyedév, amelynek során sikerült alulmúlni a 65 millió egységet. Az IDC számai ennél picit rosszabb képet festenek, hisz a vállalat elemzői 11,5%-os csökkenésről, illetve 60,6 millió leszállított PC-ről tesznek említést.

Hogy milyen okok állhatnak a csökkenés hátterében? Az elemzők szerint problémát jelent, hogy sokat erősödött a dollár, plusz a 2015-ös ünnepi szezonra is túl nagy raktárkészleteket sikerült felhalmozni. Tovább rontották a helyzetet az okostelefonok, amelyek iránt nagy a kereslet – de ez a kijelentés nem valami meglepő, hisz régóta emlegetik a mobileszközöket a PC piac gyengélkedésének egyik kiváltó okaként.

Számítógépgyártó fronton úgy tűnik, majdnem minden vállalat piaci teljesítménye csökkent, de a Gartner szerint az Apple és az ASUS is javított egy picit. Az IDC természetesen máshogy látja a helyzetet, ahogy az a lenti táblázatokból is kiderül.

A TOP5 első három helyezettje a Lenovo, a HP és a Dell, viszont a negyedik és ötödik helyezés esetében nincs egyetértés: a Gartner szerint az ASUS a negyedik, az IDC szerint pedig az Apple. Helyezések ide vagy oda, az elemzők úgy vélik, van még azért némi fény az alagút végén. Szerintük idén mutatkozik meg igazán a Windows 10 pozitív hatása, hisz az új operációs rendszer segít mind a konzumer, mind pedig az üzleti szegmens forgalmának fellendítésében. A Windows 10 pozitív hatásának jeleire persze még várni kell.

A fenti adatokban nincsenek benne az úgynevezett 2 in 1 konfigurációk, vagyis a konvertibilis noteszgépek, illetve táblák. A Gartner leírása alapján az összesítés az asztali- és mobil konfigurációkat tartalmazza, beleértve a prémiumkategóriás ultramobil noteszgépeket is. Az IDC ezzel szemben az asztali számítógépek és a noteszgépek mellett az ultrabookok, a munkaállomások és a Chromebookok forgalmát is beleszámolta az összesítésbe. Hosszabb távon pont ezek, vagyis a kettő az egyben konfigurációk fogják növelni a PC piac szállítási mutatóit – legalábbis az elemzők szerint.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward