Gyártástechnológia-fejlesztés gőzerővel, Intel módra

Itt az első, chipeket is tartalmazó 450 milliméteres átmérőjű szilícium ostya, de a 14 nm-es gyártástechnológia bevezetésével is remekül halad a cég.

Gyártástechnológia-fejlesztés gőzerővel, Intel módra

Íme az első, chipeket is tartalmazó 450 milliméteres átmérőjű szilícium ostya

Az Intel illetékesei az elmúlt hét folyamán, a SEMI Industry Strategy Symposium (ISS) nevévre keresztelt rendezvény alkalmával egy meglehetősen érdekes dolgot mutattak be, ami nem volt más, mint egy 450 milliméteres átmérőjű szilícium ostya. Ebben eddig nincs semmi érdekes, de ha hozzátesszük azt is, hogy ez a szilícium ostya teljes egészében mintázott volt, azaz chipek alapját képező lapkákból állt, akkor egyből más megvilágításba kerülnek a dolgok.

A bejelentés jelentősége abban rejlik, hogy az Intel által bemutatott 450 milliméteres szilícium ostya a piac első olyan megoldása, amely vágásra kész tartalommal bír, azaz chipek alapját képező lapkákat alkalmaz - ilyet eddig senki sem mutatott be.

A piac szereplői komoly versenyt vívnak egymással azért, hogy elsőként indíthassák be a 450 milliméteres átmérőjű szilícium lapkákra alapozó sorozatgyártást, amellyel a 300 milliméteres átmérőjű ostyamérethez képest jelentősen csökkenthetőek a költségek. A harc a TSMC, a GlobalFoundries, a Samsung és az Intel között zajlik - a friss bejelentéssel az első csatát kétségtelenül az Intel nyerte.

Az új ostya elkészülte hatalmas jelentőséggel bír, hiszen ez azt jelzi, hogy hamarosan jelentősebb mennyiségben is készülhetnek majd 450 milliméteres tesztostyák. Hogy az első 450 milliméteres korongon milyen chipek lapultak? A hírek szerint itt most még csak egyszerűbb áramkörökről van szó - a források szerint NAND Flash memóriachipeket tartalmazott a szóban forgó, fenti képen látható ostya.

A vállalat a 450 milliméteres átmérőjű szilícium ostyákon helyet foglaló SoC egységek, illetve processzorok sorozatgyártását várhatóan 2015-től kezdheti meg.

Rövidesen indul a 14 nm-es gyártástechnológiára alapozó tömegtermelés

Az új gyártástechnológia alkalmazására még idén sor kerül, méghozzá rögtön három gyárban is. A 22 nm-es gyártástechnológiáról 14 nm-es csíkszélességre történő átállás komoly előnyöket hoz, amelyekből első körben a Broadwell sorozatú processzorok profitálhatnak majd. Az új processzorok - vagyis inkább SoC egységek - a vállalat Core i processzorsorozatának ötödik generációját képviselik, megjelenésükre pedig 2014 folyamán számíthatunk.

A 14 nm-es gyártástechnológia kezdeti alkalmazására már idén sor kerülhet, így a Broadwell processzorok első mintapéldányait még idén kézhez kaphatják az Intel partnerei. A 14 nm-es csíkszélességet több gyár gyártósorai is alkalmazni fogják: ezek között az Oregonban található D1X, az Arizonában található Fab 42 és az Írországban található Fab 24 egyaránt jelen van.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward