Gyártásra kész az Intel FinFet alapú MRAM technológiája?

Az új lapkák egyszerre válthatják le a DRAM és a NAND Flash alapú megoldásokat.

Gyártásra kész az Intel FinFet alapú MRAM technológiája?

Az Intel régóta dolgozik az MRAM (Magnetoresistive Random-Access Memory) technológia fejlesztésén, ami a jelek szerint hamarosan célba ér, hiszen az EETimes beszámolója szerint az új memória-technológia végre készen áll a sorozatgyártásra. Hogy ez miért is jó hír? Azért, mert az MRAM egy nem-illékony típusú megoldás, vagyis ebben a tekintetben a NAND Flash-re hasonlít, sebesége viszont a DRAM szintjét idézi, késleltetése pedig alacsony, még ha nem is éri el a DRAM szintjét.

Galéria megnyitása

Az MRAM hosszabb távon tehát mind a DRAM, mind pedig a NAND Flash lapkák helyét átveheti, amennyiben a piac a tapasztalatok alapján rákap a technológiára. Eleinte azonban inkább csak a DRAM lapkákat helyettesítheti, főleg azért, mert energiahatékonyabban működik nála. Az MRAM előnyei közé sorolhatóaz is, hogy a jelek szerint sokkal jobb kihozatali arány mellett gyártható, mint a másik két technológia köré épülő lapkák, valamint az új gyártástechnológiákra is jól skálázódik. Utóbbi a NAND Flash és a DRAM esetében egyre nagyobb kihívásnak ígérkezik, így egy-egy váltás egyre drágább is. Az MRAM adatátviteli sebessége kellően magas, csak úgy, mint a DRAM-é, a NAND Flash-hez képest pedig sokkal több írási/törlési ciklust visel el (cellánként akár egymilliót). Kedvező adat az is, hogy a jelenlegi technológia mellett az MRAM cellák adatmegtartó képessége 10 évre szól 200 Celsius fokos hőmérséklet mellett. Maga az MRAM egyébként a -40 és +125 Celsius fok közötti hőmérséklettartományon belül használható, vagyis ebben a tartományban magasabb adatmegtartó képességgel is rendelkezhet.

Galéria megnyitásaTovábbi pozitívum, hogy a 22 nm-es csíkszélességgel készülő MRAM lapkáknál – amelyek sok olyan újítást használnak, ami a 14 nm-es csíkszélességhez kapcsolódik – nem kevesebb, mint 99,98%-os bithozam-arányt lehet elérni, vagyis a gyártási hatékonyság kiemelkedően magas. Gyártástechnológia ide vagy oda, az mindenképpen jó hír, hogy az MRAM lassan célegyenesbe ér, ugyanis az új technológia meglehetősen ígéretesnek tűnik. Hogy mikor találkozunk az első MRAM alapú megoldásokkal a boltok polcain? Erről egyelőre nem esett szó, de reméljük, minél hamarabb. Persze nincs kizárva, hogy az első termékek az üzleti szegmensben próbálnak majd szerencsét, ahogy azt a hasonló újításoknál már megszokhattuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap