Grand Prime Value Edition - költséghatékonyabb, de kinek?

Kiszivárgott a Samsung következő okostelefonja. A vállalat a Grand Prime-ból csinált egy olcsóbb variánst, ám ez egyelőre csak nekik olcsóbb.

Grand Prime Value Edition - költséghatékonyabb, de kinek?

A Samsung ezúttal egy tavalyi, középkategóriás okostelefonjának a költségcsökkentett változatán dolgozik. A Galaxy szériát tovább gyarapító Grand Prime Value Edition hivatalosan még nem mutatkozott be, de már minden szükséges információ kiszivárgott vele kapcsolatban.

Az újdonság az SM-G531F azonosítót kapta, míg az elődje az SM-G530F típuskóddal érkezett korábban. Ebből már azonnal érzékelni lehet, hogy nem sok változtatást hajtott végre a Samsung; valóban csak azt tartotta szem előtt a vállalat, hogy érezhető változás nélkül tudja lentebb vinni a készülék árát.

Az okostelefon egy 5 hüvelykes megjelenítővel fog érkezni, ami 960 x 540 képpontos felbontással és IPS technológiával dolgozik. A 220 PPI-s pixelsűrűségű panelen már az Android 5.0 operációs rendszer rajzolódik majd ki. Természetesen a Samsung ezúttal is a TouchWiz felhasználói felület bevetése mellett döntött, így számtalan hozzáadott applikáció, szolgáltatás és tartalom várja majd az érdeklődőket. A mobil előlapján még kiemelendő az 5 megapixeles kamera jelenléte, ami egyértelműen magasztosabb célt szolgál, mint a videóhívások bonyolítása, önarcképek készítésére is kifejezetten alkalmas lesz. Persze a főkamera ezúttal is jobb képességekkel bír majd, a Grand Prime Value Edition hátoldalán már egy 8 MPixeles felbontással dolgozó egység található. Ehhez pedig egy LED-es villanó is tartozni fog, így akár rosszabb fényviszonyok mellett is számíthatnak majd a munkájára a tulajdonosok.

A Samsung 64 bites hardverrel látta el az újdonságot, de nem MediaTek vagy Qualcomm SoC-ról beszélhetünk, ezúttal a Marvell PXA1908 bizonyíthatja a rátermettségét. Ez a lapka 1,2 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 magok négyesét vonultatja fel, az integrált grafikus vezérlő szerepkörében pedig egy Vivante GC7000 teszi tiszteletét. Az okostelefont 1 GB-nyi rendszermemóriával látták el a szakemberek, ez sok felhasználó számára elegendő már, de azok, akik több applikációt nyúznak egyszerre, és rutinosabban mozognak ezek között, biztosan hamar kitapintják a határokat. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a háttértárat mekkorára szabták, de valószínűleg a Grand Prime-hoz hasonlóan 8 GB-tal érkezik, amit microSD kártyával könnyedén lehet bővíteni. Kiemelendő a 4G LTE hálózati modem megléte, ami 150 és 50 Mbps-os le- és feltöltési sebességgel dolgozik, szóval négyes kategóriába sorolható. Ezen felül van még a telefon tarsolyában 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő és még NFC chip is. Ez utóbbi megléte azt jelenti, hogy akár a Samsung Pay mobilfizetési platformmal is használható lesz, ami elvileg a közeljövőben indul majd. A Grand Prime kínált FM rádiót is, az olcsósított változatnál erről egyelőre nem esett szó.

Az újdonság éppen olyan fizikai paraméterekkel rendelkezik a kiszivárgott adatok alapján, mint a felmenője. Ez azt jelenti, hogy 8,6 milliméterre emelkedik ki a síkból, a tömege pedig eléri a 156 grammot. A méretéhez képest eléggé jó súlyban van, de sajnos ez nem azért van, mert egy kiemelkedően izmos telep lapulna benne. A 2600 mAh-s akkumulátorra különösebb panasz egyébként nem lehet, talán még egy kicsit az átlagosnál is jobb üzemidő néz ki vele vegyes használat mellett – de a súlyát ez nem magyarázza, illetve indokolja. Jelen állás szerint három színben lehet majd megvásárolni a Grand Prime Value Editiont: fekete, fehér és aranybarna alkotja a kínálatot.

A Samsung újdonsága összességében nem egy rossz konfiguráció, viszont egyelőre pontosan abban gyenge, amire létrehozták. Az ajánlott fogyasztói ára 200 euró lett, azonban ez az összeg csak a Grand Prime 230 eurós induló áránál alacsonyabb, mivel már egy ideje piacon van ez az okostelefon, már 180 euró körül meg lehet vásárolni. Tehát a Value Edition jelzővel illetett készülék drágább a vásárlók számára, míg a Samsung valóban olcsóbban tudja előállítani. Remélhetőleg ezt a problémát felismeri a gyártó, és korrigálni fogja az új Grand Prime variáns árazását, még mielőtt piacra lépne.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward