GPU-ra gyúr az ARM

Akár tízszer gyorsabb lesz a Mali-T658 GPU, mint a jelenlegi legerősebb ARM grafikus processzor a Mali-400. Az ARM processzorok dominenciájához kétség sem fér a mobileszközök terén, szinte minden modern készülék az ARM által kidolgozott CPU-ra épít, az ARMv6 és az ARMv7 architektúrák adják a Qualcomm, az Nvidia, a Texas Instruments, a Samsung és még sokkal több gyártó, integrált lapkáinak az alapját. A csúcson jelenleg a CortexA9 fut, az olcsó kategóriákban pedig egyre gyorsabban szaporodnak a CortexA8-ra építő megoldások, bár egyelőre főleg a kínai gyártók készülékeiben, de már a Sony Ericsson is nagyon erős a jelenlegi felhozatalával. Ezt a dominenciát szeretnék kiterjeszteni az ARM-nál, hogy a SoC-ok egy másik fő elemét, a grafikus processzoraikat is ilyen mértékben használják fel a gyártók.  

GPU-ra gyúr az ARM

Akár tízszer gyorsabb is lehet a Mali-T658 GPU, mint a jelenlegi legerősebb ARM grafikus processzor a Mali-400. Az ARM processzorok dominenciájához kétség sem fér a mobileszközök terén, szinte minden modern készülék az ARM által kidolgozott valamelyik CPU architektúrára épít, az ARMv6 és az ARMv7 architektúrák adják a Qualcomm, az Nvidia, a Texas Instruments, a Samsung és még sokkal több gyártó, integrált lapkáinak az alapját. A csúcson jelenleg a CortexA9 fut, az olcsó kategóriákban pedig egyre gyorsabban szaporodnak a CortexA8-ra építő megoldások, bár egyelőre főleg a kínai gyártók készülékeiben. Ezt a dominanciát szeretnék kiterjeszteni az ARM-nál a grafikus vezérlőkre is.

Egyelőre azonban ez nem nagyon sikerül nekik, de a Samsung a legfrissebb Exynos lapkakészletek esetében már az ARM Mali-400-asát használja, méghozzá a négymagos változatot. Az Exynos 4210 a gyártók körében viszont nem terjedt el, csak a Samsung használja fel, pedig az Exynos 4210 SoC a grafikus képességeiben, nagyon is az élvonalat képviseli. A jelenleg kapható megoldások között csak az Apple A5 és a frissen debütált Tegra 3 veszi fel a versenyt vele, de ezek közül is csak a Tegra harmadik kiadása jelenthet igazi fenyegetést rá, mivel az Apple chipjét biztosan nem fogja licencelni más.

A következő Mali termék a 2012 második felében érkezhet, ez lesz az átmenet a Mali-400 és a 2013-ban debütáló Mali-T658 között. A Mali-T604 optimalizációja során a 28 és a 32 nm-es gyártásra kellett figyelni, mivel 2012-től minden gyártó elhagyja a 45 nm-t az új System-on-Chipek esetében. A Samsung 32 nm-re áll át, a többi gyártó, pedig 28 nm-en folytatja a karrierjét. A T604-es grafikus magokból összesen négy kapcsolható össze, ahogy az a jelenlegi 400 esetében is van. Ez a GPU már egységesített shader architektúrát használ de többet pontosan nem tudni a felépítéséről. A legmagasabb tervezett órajel, és négy aktív mag mellett körülbelül egy GeForce 8400 GS szintjét lesz képes hozni a GPU.

A T658 esetében továbbfejlesztett architektúrával találjuk majd szembe magunkat, ami kétszer több feldolgozót kezel majd, mint az a T604 esetében lesz, és ha ez nem lenne elég, a mérnökök itt már akár 8 mag egybefűzését is lehetővé teszik. Ennek köszönhetően a 2013-ban debütáló ARM grafikus processzor akár négyszer nagyobb teljesítmény leadására lehet képes, mint a jövőre érkező T604 és nem kevesebb, mint tízszer gyorsabb a jelenlegi megoldásnál.

A jövőben érkező ARM GPU-k továbbá nem csak erőben, de képességeikben is nagyot fejlődnek, a T604 már minden kulcsfontosságú API-t támogat, így az OpenVG 1.1, OpenGL ES 1.1, 2.0, OpenCL 1.1 és a DirektX 11 is támogatva lesz. A gyártó természetesen a jövőre érdekző big.LITTLE és az ARMv8 architektúra mellé tervezi a chipeket. Az alábbi videóban pedig a T658 lehetséges felhasználási területeit mutatják be röviden.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward