Gőzerővel fejlődnek a Synaptics technológiái

A vállalat ujjlenyomat-olvasó funkcióval ellátott érintőkijelzők fejlesztésén munkálkodik és a napokban egy díjat is bezsebelt, amit a ClickPad 2.0 miatt érdemelt ki.

Gőzerővel fejlődnek a Synaptics technológiái

Consumer Electronics Association díjat kapott a ClickPad 2.0

A Synaptics elkészült a kattintó funkcióval ellátott, egérgombok nélkül érkező ClickPad érintőpad második generációs kiadásával, amely több téren is előrelépésnek minősül az első generációs ClickPad-hez képest. A 2.0-s kiadás új, frissített hardvert kapott, amely immár mentes az úgynevezett holtterektől, azaz a kattintásra nem reagáló területektől, ami miatt az első generációs megoldást némi kritika érhette. A ClickPad 2.0 már sokkal megbízhatóbban érzékeli a kattintásokat és ezzel együtt sokkal strapabíróbb is, mint elődje.

ClickPad 2.0 (Forrás: PC Perspective)

Az újdonság érintés-érzékelés tekintetében is fejlődött, ugyanis hatékonyabban képes kiszűrni a véletlen érintéseket, mint elődje. A korábbi kiadás szoftveresen, eszközillesztő-program segítségével ismerte fel a véletlen érintéseket, az új változatnál azonban ezt a munkát már nagyrészt a firmware végzi.

TypeGuard (Forrás: PC Perspective)

A TypeGuard névre hallgató eljárás a véletlen érintésekből eredő kurzormozgások 74%-át képes kiszűrni, így kényelmesebben gépelhetünk a ClickPad 2.0-s érintőpadot használó noteszgépeken. Ez azért is jó hír, mert az utóbbi időben egyre nagyobbá és nagyobbá válnak a noteszgépek érintőpadjai, így egyre könnyebb ezekhez gépelés közben teljesen véletlenül hozzáérni. A ClickPad 2.0 a Synaptics reményei szerint hamarosan szélesebb körben is elérhetővé válik – az új megoldás a HP Spectre 13-as noteszgépében már most is elérhető.

Dübörög a Precision TouchPad Program

A Synaptics számára persze az is fontos, hogy a különböző, érintőpaddal ellátott konfigurációk minél egységesebb felhasználói élményt kínáljanak. A cél elérésének érdekében a vállalat együttműködésbe lépett a Microsofttal, így elindult a Precision TouchPad program. A program keretében az érintőpad gyártók termékeinek egy sor szoftveres és hardveres követelménynek kell megfelelniük, de persze nem csak a különböző követelmények, hanem a Microsoft driverei is hozzájárulnak a sikerhez. A program részeként érkező első Snyaptics érintőpad már jelen van kereskedelmi forgalomban, méghozzá a Dell Venue 10 Pro táblagépének billentyűzetet is tartalmazó dokkolójában. Sajnos a fentebb említett programban nem szerepel a TypeGuard szolgáltatás, így a Precision TouchPad programban résztvevő konfigurációkon ez az újítás nem is lesz elérhető – legalábbis egyelőre.

Érdekes dolgokat hoz a jövő

A gyártó emellett a tavaly bemutatott nyomás-érzékeny érintőpad fejlesztésén is munkálkodik. Az újfajta érintőpad a dolgok jelenlegi állása szerint már a következő hónap folyamán bemutatkozhat kereskedelmi forgalomban, ám arról nem esett szó, hogy pontosan mely notebookban vagy konvertibilis táblában lesz jelen.

A távolabbi jövőben egyéb érdekességek érkezésére is számíthatunk. A Synaptics mérnökei azon dolgoznak, hogy a vállalat termékeit felvértezzék ujjlenyomat-olvasó funkcióval. A cég a cél érdekében a hónap elején már fel is vásárolta az ujjlenyomat-olvasók alapjául szolgáló szenzorok gyártásával foglalkozó Validity Sensors-t. Az ujjlenyomat-olvasók a tervek szerint nem csak az érintőpadokon, hanem az érintőkijelzőkön is feltűnhetnek a nem is oly távoli jövőben. Utóbbiaknál egyelőre valószínűleg csak a kávába integrált megoldásokkal találkozhatunk, de később olyan érintőkijelzők is készülhetnek, amelyek teljes felületükön képesek lesznek ujjlenyomat-felismerésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward