Google: trendnek kell lenni

Google: trendnek kell lenni

A Google Flu Trends nevű, az influenza elterjedtségét bemutató szolgáltatása október elejétől magyarul is elérhető a http://www.google.org/flutrends/hu/ weboldalon - jelentette be a keresőóriás hazai képviselete. Az oldal elméleti alapja egyszerű, egyes keresési kifejezésekre ugyanis sokkal gyakrabban keresünk az interneten influenzajárvány idején. Ezeket a kereséseket az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataival kiegészítve az Influenzatrendek képes megbecsülni az influenza előfordulását bármilyen időszakban. Amíg a hagyományos influenzakövetés orvosok és páciensek bevonásával készített kutatásokat jelent - ami akár heteket is igénybe vehet -, a Google keresései valós idejű, pontos visszajelzést adnak a megbetegedésekről a különböző földrajzi helyeken.

Az ECDC nyilvános adatai a Google modelljeinek helyességét igazolták és erősítették meg, ezért számos országban elérhetővé tette a Google a szolgáltatást. "A Google Influenzatrendek olyan innovatív eszköz az influenza követésére, amely kiegészíti a hagyományos járványfigyelő eljárásokat, mint amilyen a mi Európai Influenza Figyelő Hálózatunk. A rendszer az Egyesült Államokban és más országokban már bizonyított a szezonális és országos influenzajárvány követésével. Ezért is nagyon izgalmas a szolgáltatás európai bevezetése az országos járványokat megelőző időszakban, így mi is figyelemmel fogjuk kísérni a szolgáltatás nyújtotta eredményeket" - mondta Andrea Ammon, az ECDC járványfigyelő osztályának vezetője. Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi üzletfejlesztési vezetője szerint a súlyos egészségügyi problémákra való figyelemfelhíváson túl a keresési adatok összegyűjtése egyéb területeken - például a politikában vagy a divatban - is képes megmutatni, hogy az emberek mire kíváncsiak, aktuálisan mi foglalkoztatja őket.

A korábbi néhány év trendjétől szokatlanul elütő idei magas influenzaelterjedtségről a Napi kérdésére Peresztegi elmondta, hogy abban szerepet játszhat a H1N1 vírustörzs oltóanyaga körül kialakult hisztérikus légkör. Torzíthatja az adatokat a napokban elhunyt harmadik magyar H1N1-beteg körüli médiafelhajtás is, ám a Google magyarországi képviselője szerint ezek a hatások nem lehetnek jelentősek, mert bár a megoldás még csak béta állapotban van, a módszer többszörösen ellenőrzött.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward