Google + SpaceX = műholdas internet

A pletykák szerint a projekt szerepet kaphat majd a Mars és a Föld közötti kommunikációban is, ha megépülnek az első marsi kolóniák.

Google + SpaceX = műholdas internet

A Google régóta keresi a módját, hogyan tudna minél több felhasználót internetkapcsolathoz juttatni olyan helyeken, ahol nincs meg az ehhez szükséges földi infrastruktúra, és ahol eleve csak komoly költségek árán, nehezen lehet hozzáférni a világhálóhoz. A vállalat a napelemes drónoktól kezdve a légkörben keringő napelemes ballonokig sokféle koncepciót vizsgál, most azonban meglepő lépésre szánta el magát: a Fidelity Investments névre keresztelt befektetőcéggel karöltve beszállt Elon Musk vállalkozásába, az űrtechnológiákkal és rakétákkal foglalkozó SpaceX-be.

A Google és a Fidelity 1 milliárd amerikai dollárral szállt be abba a projektbe, amelynek keretén belül alacsony Föld körüli pályára állított műholdakkal próbálnak majd internetkapcsolatot biztosítani a felek a fejlődő országok, és egyéb térségek lakóinak. A felek a befektetés hatására közel 10%-os részesedéshez jutottak a cégben, a SpaceX értéke pedig 10 milliárd dollár fölé nőtt.

Illusztráció

Ezek a műholdak nagyjából 1200 kilométeres magasságban keringhetnek, és több száz lesz belőlük. A műholdakat a SpaceX szakemberei fejlesztik ki egy ötéves projekt keretén belül. A helyzetet bonyolítja, hogy a Google korábban már belevágott egy hasonló projektbe, amelynek célja szintén műhold alapú internetkapcsolat biztosítása volt. Ebben a projektben 2013 végétől a híres-neves Greg Wyler is részt vett, aki e területen ismert és elismert szakember. Idővel már több, mint 10 ember dolgozott a keze alatt, ám tavaly nyár végén váratlanul elhagyta a projektet és saját vállalkozást alapított, amely ugyancsak műhold alapú internet-szolgáltatás biztosításával foglalkozik. A probléma nem ez, hanem az, hogy Greg Wyler magával vitte a rádiófrekvencián alapuló kommunikációhoz nélkülözhetetlen frekvenciák használatának jogát, ami a műholdak és a földi apparátus közötti vezeték nélküli kapcsolat kiépítéséhez szükséges. Greg Wyler cége, a OneWeb LTD. a Virgin Grouptól és a Qualcommtól is kapott támogatást a tervek megvalósításához. A cél jelenleg az, hogy 648 darab alacsony Föld-körüli pályán keringő műholddal, illetve az általa birtokolt rádióspektrum-blokkok jogaival internetkapcsolattal lássa el a különböző földi régiókat. A projekt 2 milliárd dollárt emészt majd fel.

A fenti malőr miatt a SpaceX projekt esetében alternatív megoldást kell találni arra, hogyan jusson el a műholdról az internetkapcsolat a Földön található eszközökhöz – egyelőre a lézer tűnik a befutónak. A koncepció jónak tűnik, de van néhány komoly bökkenő is. Egyrészt fejlett infrastruktúrára van szükség a technológia megbízható működéséhez, másrészt csúnyán belerondíthatnak a képbe a felhők, ezeken ugyanis nem tud olyan akadálytalanul áthatolni a lézersugár, mint a rádióhullám.

A pletykák szerint a lézer alapú kommunikáció később a Föld és a Marson kialakított első kolóniák közötti kapcsolattartásban is szerepet kaphat. Elon Musk szerint légüres térben 40%-kal gyorsabban terjed a fény, mint az üvegszál alapú optikai kábelekben, így az internetkapcsolat is lényegesen gyorsabb lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward