Google Project Loon: internetkapcsolat ballonokkal, költséghatékonyan

A Google újítása nem csak a fejlődő országok lakóinak lehet hasznos, de természeti katasztrófák alkalmával is nagyon-nagyon jól jöhet

Google Project Loon: internetkapcsolat ballonokkal, költséghatékonyan

A Google a Project Loon keretén belül hatalmas ballonokkal biztosítana költséghatékony internetelérést bárhol, bármikor - mindenkinek.

A Google szerint manapság a Föld lakosságát tekintve minden harmadik emberről elmondható, hogy nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, vagy nem fér hozzá olyan internetkapcsolathoz, amely gyors és az egyén pénzügyi lehetőségeihez mérten megfizethető is. Egyes területeken az internet-hozzáférés többe kerül, mint az adott egyén teljes havi fizetése.

A fenti probléma megoldásához újszerű gondolkodásmódra van szükség. A Google szakemberei a jelek szerint hosszas töprengés után arra jutottak, hogy az internet-hozzáférés költséghatékony, földrajzi adottságoktól független biztosításához ballonokat kell alkalmazni. Itt olyan hatalmas "léggömbökre" kell gondolni, mint amilyeneket a meteorológia területén már régóta alkalmaznak - ezek általában héliummal vagy hidrogénnel vannak feltöltve.

A Google elképzelései szerint a speciális ballonok a polgári utasszállító repülőgépek repülési magasságánál kétszer magasabbra kerülnek majd, ahonnan az alattuk található térséget költséghatékony, gyors internetkapcsolattal látják el. Ez a módszer rendkívül jól jön minden olyan helyen, ahol a hagyományos technológiák segítségével csak drágán, vagy egyáltalán nem lehet internetkapcsolatot biztosítani.

A légkörbe engedett ballonok kört alkotnának és a sztratoszférikus áramlatok segítségével mozognának. A ballon-kör alatt elhelyezkedő területen legalább 3G-s sebességű mobilinternet-kapcsolat állhatna rendelkezésre. A speciális rendszer olyan területeken is jól jöhetne, ahol egy esetleges természeti katasztrófa következtében megsérült infrastruktúra miatt nincs működő internetkapcsolat - itt közvetve akár a mentéssel, illetve az állapotok feltérképezésével kapcsolatos munkát is segíthetnék a ballonok.

Maguk a ballonok egyébként speciális rendszert is kapnak, amellyel lehetőség nyílik távolról történő irányításukra, azaz mozgatásukra is. Ezzel a módszerrel a Google oda irányíthatja a ballon-kört, ahol arra éppen szükség van. A ballonok lefelé, illetve felfelé történő mozgatásával a sztratoszférikus áramlásokat kihasználva lehetnek őket a kívánt terület fölé juttatni. Ez utóbbi persze nem egyszerű, így a rendszer fejlesztése jelenleg is zajlik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward