Google: Még idén jöhet a jelszómentes bejelentkezés

A Project Abacus az ATAP részleg terméke. A rendszer a Trust API-t fogja használni, és pontszámban határozza majd meg a megbízhatóság szintjét.

Google: Még idén jöhet a jelszómentes bejelentkezés

A Google ATAP csoport az elmúlt években sok érdekes dolgot villantott kísérleti jelleggel, de igazából kevés az olyan termék, ami mostanra a mindennapos élet részévé vált, és valóban osztatlan sikernek örvendett. Remélhetőleg a jelszómentes bejelentkezést jövő ilyenkor már ide sorolhatjuk majd, ugyanis ez jelentősen megkönnyítené az emberek életét.

Az Advanced Technology and Projects részleg tavaly jelentette be a Project Abacus néven futó fejlesztését, melynek keretében a vállalat szakemberei egy olyan azonosítási formán dolgoztak, aminek a célja a PIN-kód és jelszómentes bejelentkezés elterjesztése az élet minden területén – sőt mi több, még a megerősített, kétszintes azonosításokat is kiváltanák ezzel. Az idei Google I/O során ismét terítékre került a Project Abacus, ami mostanra már rendkívül sokat fejlődött, és egyebek mellett megszületett a Trust API.

Az azonosításra szolgáló rendszer különböző egyéb tényezők figyelembe vételével próbál majd meggyőződni a felhasználó személyéről. A Google a Project Abacus keretében mondhatni kismillió dolgot fog vizsgálni, számításba veszi majd a bejárt utat, a tartózkodási helyet, a kamerákkal arcfelismeréssel próbálkozik, megtanulja a gépelési és a hangmintákat, valamint egyebek mellett még a felhasználó mozgási formáját is tudja. A Trust API meglehetősen átgondolt működést ígér, ami jól látszik abból is, hogy több biztonsági szint meghatározására lesz lehetősége a partnereknek. Hogy erre miként biztosít módot az újdonság? Nos, a rendelkezésére álló adatokból egy pontszámot fog létre hozni a Trust API, a másik fél pedig megadhatja az általa elvárt minimális pontot, ami egyébként Trust Score névre hallgat. Amennyiben a felhasználó pillanatnyi Trust Score-ja megüti a kellő szintet, akkor értelemszerűen azonnal használatba lehet venni a szolgáltatást. Mikor milyen megbízhatósági szint használata lesz célszerű? A kijelző vagy egyszerű alkalmazások megnyitását például felesleges lesz magas Trust Score-hoz kötni, viszont amennyiben egy banki utalásról, vagy valamilyen kétszintes beléptetést igénylő szolgáltatás eléréséről van szó, akkor azonban mindenképpen érdemes lesz a fejlesztőknek nagyon magas ponthatárt szabni. A rendszer sosem alszik, sosem pihen, mindig minden adatot elemezni fog a háttérben a hatékony működés érdekében.

Így változik dinamikusan a Trust Score, miközben használják a telefont.

A Google nem viccel, és valóban nagyban gondolkozik a Trust API elterjesztése kapcsán. A vállalat elmondása szerint már hosszú ideje folyik a tesztelés, és ebben nem ám csak néhány önkéntes felhasználó veszi ki a részét, hanem egészen nagy bankszektori szereplők is. A Google egyelőre konkrét partnereket nem nevezett meg, de azt szinte biztosra lehet venni, hogy egyesült államokbeli felekről beszélhetünk, és a szélesebb körű bevezetésre is először az USA-ban kerülhet sor. Továbbá megemlítendő, hogy a Project Abacust már tavaly is több mint 30 egyetemen, 28 különböző amerikai államban tette próbára a keresőóriás, és minden bizonnyal nem okozott csalódást a rendszer. Ha minden megfelelő ütemben halad, akkor már idén éles bevetésen bizonyíthatja a rátermettségét a Google ATAP részlegének szellemi terméke.

A Project Abacus bemutatója a tavalyi Google I/O-n.

Zárásul azért arra is ki kell térni, hogy a jelenlegi formájában még nem teljesen jelszómentes az üzemelés. Miről is van itt szó? Nos, amennyiben a Trust API a rengeteg vizsgálat alapján nem tudja teljesen bizonyosan megállapítani, hogy valóban megfelelő felhasználó kezében van a készülék, szóval túl alacsony a Trust Score, akkor egész egyszerűen visszavált a PIN-kódos vagy jelszavas azonosításra. Ez igazából nem jelent komoly problémát, a biztonság szempontjából pedig teljesen érthető az eljárás, viszont szülhet a dolog kellemetlen pillanatokat. Ha a jelszómentes azonosítás hatékonyan üzemel, és az emberek hozzászoknak az alkalmazásához, könnyen megfeledkezhet a jelszavakról, PIN-ekről, ám amennyiben mégis elbizonytalanodik az eszköz, és meg kellene adni a jelszót, hamar megállhat a tudomány.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward