Google I/O: új kommunikációs appok érkeznek

Az Allo egy olyan szöveges üzenetküldő, ami beépített Assistanttel jön és van benne inkognitó mód is, a Duo pedig videócsevegésre szolgál.

Google I/O: új kommunikációs appok érkeznek

A keresőóriás meglepetésre két olyan alkalmazásra is nagy hangsúlyt fektetett a Google I/O megnyitóján, amelyek kommunikációs célokat szolgálnak. Az Allo egy igazán sokoldalú szolgáltatás lett megannyi különböző érdekes felhasználási lehetőséggel, a Duo pedig kizárólag a videócsevegéseket tartja szem előtt, de azt minden eddiginél jobban csinálná.

Allo

Először ismerkedjünk meg az Allóval; ez gyakorlatilag minden tud, amit csak egy szöveges üzenetküldőnél el lehet képzelni, sőt mi több, az eddigi korlátokon jóval túlmutat. Az alkalmazásban a partnereknek lehet küldeni multimédiás tartalmakat, hangulatjelek széles választékából lehet válogatni, és természetesen a matricák sem hiányozhatnak belőle. Az első érdekesség a „Whisper Shout” funkció, ami arra szolgál, hogy kisebb vagy nagyobb üzeneteket lehessen létrehozni, ezzel pedig ki lehet hangsúlyozni a mondandót – illetve kicsinyítéssel „halkan megjegyezni” dolgokat –, korábban a Facebook Messengerében láthattunk már ehhez hasonló megoldást, de az közel sem volt ilyen kifinomult (lényegében csak a like-jelre vonatkozik).

A keresőóriás munkatársai intelligensnek nevezték az Allo üzenetküldőt, amire több okból is rászolgál a rendszer. Az egyik ilyen dolog az okos válaszlehetőség. Ez arról szól, hogy az alkalmazás értelmezi azt, amit ír a beszélgetőpartner, és annak megfelelően rövid válaszokat ajánl fel a felhasználónak, így egyetlen érintéssel lehet reagálni a feltett kérdésekre. Például ha pizzázni invitál egy ismerősünk, akkor a rendszer felkínálja a „nem érek rá” és a „mehetünk” lehetőségeket, nekünk pedig már csak meg kell érinteni a megfelelő szöveget. Érdekesség, hogy még a képek tartalmát is fel tudja ismerni (90%-os hatékonysággal dolgozik) az applikáció, és azokra is lehet reagálni ilyen módon. (Természetesen ezeket figyelmen kívül is lehet hagyni, nem zavaróan bukkannak fel.)

A másik fontos okosfunkció a Google Assistant integráció. A digitális asszisztens szolgáltatás bármikor segítségül hívható a programon belül, sőt mi több, akár magával a mesterséges intelligenciával is lehet társalgást kezdeményezni, tehát amennyiben nem szeretnénk hangosan beszélgetni vele, szöveges formában is lehet a segítségét érni. Az Assistant amikor csak tud, próbálja majd segíteni a beszélgetést. A fenti pizzás példát alapul véve: ha elfogadjuk a barátunk meghívását, akkor a Google Assistant azonnal összeszedi a közeli pizzériákat, amik szóba jöhetnek, így gördülékenyebb lesz a találkozó egyeztetése. Az asszisztens még unaloműzésre is használható, a Google I/O során például játszani is befogták. A szolgáltatás filmcím-kitalálóst játszott, és emojikkal utalt arra, hogy milyen filmre „gondolt”.

Az applikációba került egy inkognitó mód is, ami nagyon hasonlóan működik majd, mint a böngészőben már megszokott opció. Az inkognitóban elküldött üzeneteket csak addig lehet látni, ameddig meg van nyitva az ablak, ezt követően az üzenetváltás nyomtalanul megsemmisül. Sehol nem lesznek mentve azok a sorok, amiket ezen keresztül küld a felhasználó. Plusz adalék, hogy az Allo ilyenkor a küldőtől a végpontig titkosít, senki nem juthat hozzá a felhasználó üzeneteihez, ami manapság sokaknak fontos szempont. Arról sajnos nem esett szó, hogy mennyire magas szintű a védelem, de szavazzuk meg a bizalmat a Google-nek. És még egy fontos dolog az inkognitó kapcsán: az ilyenkor kapott üzenetek tartalmát nem jeleníti meg azok érkezésekor az értesítési sávon az Allo.

Duo

Most pedig ismerkedjünk meg a Duóval, ami két fél közötti videócsevegések bonyolítására alkalmas. A Google ezzel az alkalmazással szeretné divatba hozni a videóhívásokat, napjainkban ugyanis hiába adott erre nagyon sok lehetőség, nem élnek ezzel a felhasználók. Az emberek java csak önarcképek készítésére használja az előlapi kamerát, ami a keresőóriás szerint egy kihagyott lehetőség. Úgy látják vállalatnál, hogy a videós beszélgetéseknek mindenképpen komoly szerepe lesz a jövőben, és ők hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy ezt a felhasználók is észrevegyék.

A Duo használatánál az első érdekesség, amire figyelmesek lehetnek az emberek, hogy már a hívás befutásától kezdve lehet látni a másik felet, szóval az egyik végéről azonnal él a videós kapcsolat a hívásoknál. Így a hívást fogadó fél felkészülhet a beszélgetésre, nem kell váratlan látványtól tartania. A hívások lassabb hálózaton is jól fognak működni, amit direkt többször is kiemeltek a rendezvényen. Az alkalmazás teljesen titkosított a Google I/O-n elhangzottak szerint. A Duo a webRTC-t és a QUIC protokollokat alkalmazza a működése során. A webRTC-ről többször is hallhattak már olvasóink, a QUIC-en (Quick UDP Internet Connection) pedig hosszú évek óta dolgozik a Google, és néhány területen már élesben is sikeresen használja. A QUIC a szokásos TCP protokoll helyett UDP-re építi, és végeredményben alacsonyabb késleltetéssel, valamint folyamatosabb adatátvitellel lehet számolni, így nem is kell azt ecsetelni, hogy miért jön jól a Duo esetében.

Mind a kettő újdonság a nyár folyamán fog elkészülni, szóval már az Android N érkezése előtt debütálnak majd. A Google nem akarja egyiket sem az Androidhoz kötni, akár iOS operációs rendszerű termékekkel is alkalmazhatóak lesznek. (Arról nem esett szó, hogy a Windows 10 Mobile támogatásával mi a helyzet, de valószínűleg erről le kell mondani.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward