Google I/O: Megérkezett az Android 4.1

A keresőóriás a Google I/O-n rántotta le a leplet a legújabb okostelefonokra és táblagépekre szánt operációs rendszeréről. Az Android 4.1-et ismét egy édességről nevezték el, így lett a neve Jelly Bean.

Google I/O: Megérkezett az Android 4.1

A keresőóriás a Google I/O-n rántotta le a leplet a legújabb okostelefonokra és táblagépekre szánt operációs rendszeréről. Az Android 4.1-et ismét egy édességről nevezték el, így lett a neve Jelly Bean.

A rendszer legfontosabb újítása a Project Butter, ami a felhasználói élményt növeli. A rengeteg optimalizációnak hála a Jelly Bean szinte minden helyzetben 60 képkocka/mp-es sebességgel mozog majd, így az összes animáció gyorssá és folyamatossá válik. Az érintések érzékelése is sokkal közvetlenebb lesz, a fejlesztők elmondása szerint ezek mind azonnal érződnek, ha egy Jelly Beanes és egy ICS-es eszköz kerül egymás mellé.

 

A widgetek kihelyezése is egyszerűbbé vált. Ha nincs elég hely azon az oldalon, ahová szeretnénk kitenni egy új widgetet, akkor automatikusan átméretezi majd azt. Ha lenne elég hely, de ott pont nem, ahova tenni szeretnénk a widgetet, akkor magától arrébb tolja majd a többi ikont vagy widgetet.

A Jelly Beanben sokkal nagyobb szerepet kap majd az oldalra eltolással való eldobás. Ezt eddig csak az értesítéseknél tudtuk használni, de ezentúl eldobhatjuk így a főképernyő elemeit is, és a galériában is így törölhetjük majd a fotóinkat, videóinkat. Persze ez utóbbi esetben felmerül a kérdés, hogy mi van, ha egy véletlen mozdulatnak köszönhető a törlés; nos erre a mérnökök is gondoltak, ezért itt kapunk egy visszavonás gombot is a biztonság kedvéért.

Okosabb lett az értesítési sáv is. Ezentúl több dolgot nyithatunk majd itt meg, sőt mi több, a Google+ rendszerbeli történéseket akár azonnal +1-ezhetjük is. Az itt megnyitott értesítésekbe bele is nagyíthatunk, ha esetleg e-mailről vagy MMS-ről lenne szó; erre egyszerűen a kétujjas gesztussal lesz lehetőségünk.

Bővült a Google Beam képességeinek listája is. Ezentúl az NFC-vel összepárosított eszközök már multimédiás fájlok küldésére is képesek lesznek, méghozzá a Bluetooth modul segítségével, ami magától aktiválódik, ha arra van szükség.

Jó hír, hogy a hangalapú jegyzeteléshez ezentúl nem lesz szükség internetkapcsolatra, vagyis akkor is akadálymentesen használhatjuk, ha repülő üzemmódba tesszük a készüléket.

A fontosabb újdonságok sorát a kereséssel kapcsolatos képességekkel zárták. A Jelly Beantől kezdve a hangalapú keresés sokkal ügyesebben próbálja majd kitalálni, mire is lenne szükségünk, és a keresési eredmények is hamarabb jelennek meg, mint az Android 4.0 esetében. A Knowledge Graph a találatokat mutatja majd, ráadásul egy interaktív felülettel megtoldva ezeket. A keresések terén a legérdekesebb a Google Now lesz, itt a keresési eredmények úgy alakulnak majd, hogy azok a mi szájízünknek kedvezzenek. Ehhez a Google átvizsgálja a keresési eredményeinket, és ezek alapján alakítja ki a képzeletbeli profilunkat. De nemcsak az előzményekre figyel, hanem arra is, hogy jelenleg mit csinálunk, így például ha éppen a buszhoz sétálunk, akkor megjeleníti a legközelebbi megállót.

Az új operációs rendszer hamarosan szabadon elérhetővé válik pont, így a gyártók hamar megkezdhetik a PDK (Platform Development Kit) alapján a szükséges teszteket, fejlesztéseket és optimalizációkat. A Nexus One kivételével minden korábbi Google-eszközre megjelenik a frissítés július folyamán. Ezek OTA érkeznek majd minden tulajdonoshoz. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward