Google I/O: Gyökeresen átalakul a Maps

Nyáron újul meg a Google térképszolgáltatása, szinte semmi sem marad érintetlenül.

Google I/O: Gyökeresen átalakul a Maps

A Google I/O konferencia szereplői közül a legtöbb figyelmet talán a Google Maps kapta. A térképszolgáltatás hamarosan rengeteg változáson fog átesni. Az egyelőre béta fázisban futó újdonságot valamikor a nyár folyamán teszi nyilvánosan használhatóvá a Google, de ha valaki ennél hamarabb szeretné kipróbálni, már most is jelentkezhet ezért kiváltságért.

A fenti link meglátogatását követően azonnal szemet szúrhat az átalakított felület egyik legnagyobb változása, a weben újnak számító bolygónézet. Ettől kezdve a Google Earth programban megszokott módon is navigálhatunk majd a Mapsban - ezt az újítást a teljes WebGL-re váltás tette lehetővé a fejlesztők számára. A WebGL-nek több jó hatása is lesz a fenti mellet: a térképelemek jobban skálázódnak minden nézetben és a grafikus vezérlő fog gondoskodni a megjelenítendő kép feldolgozásáról, így az egész sokkal finomabban és gyorsabban mozog majd. Jelentős változtatás az is, hogy a teljes képet a térkép tölti ki. A keresőmező és a különböző beállítások mind a térkép felett "lebegő" elemekben foglalnak helyet. Még a keresési találatok, valamint javaslatok is. Ezek a Google Now-ban megszokott kártyák formájában fognak feltűnni.

Ilyen volt...

Az új Maps a közlekedést is egyszerűbbé teszi, bár ez a része a szolgáltatásnak a folyamatos fejlesztésekkel egyébként is egészen kellemesen szolgált minket, a jövőben viszont még informatívabb lesz. Egyrészt pontosabban és gyorsabban adhatjuk meg a helyzetünket, másrészt több utazási alternatívát fog nekünk felkínálni. A gyalogos- és a kerékpárosnavigálás körültekintőbben jelöli ki az ajánlott útvonalat, a tömegközlekedésbe pedig már a repülőjáratokat is beleveszi. Továbbá azt is fontos megemlíteni, hogy a "hagyományos" autósnavigációnál az útakadályokat és a torlódásokat több jelzéssel tudja majd mutatni, mint korábban bármikor. Ráadásul innentől nem küld be minket a "veszélyes terepre", hanem már képes alternatív útvonalakra terelni minket, és akkor sem esik pánikba, ha rossz kereszteződésnél fordulunk le, azonnal újratervezi az útvonalat.

... és ilyen lesz.

A beharangozott dolgok között persze akadnak olyanok is, amelyek inkább csak némi ráncfelvarrást kaptak. Az Explorer, vagyis felfedező mód például az eddig is megtekinthető fotókat tárja elénk, annyi különbséggel, hogy itt már feltűnhetnek majd az Android 4.2 rendszertől támogatott, mobillal készített Photo Sphere gömbpanoráma-képek is. A Google+ is szerephez jut majd a jövőben, mivel a különböző helyszíneket értékelhetjük, és a véleményeink és persze az ismerőseink véleménye is meg fog jelenni minden egységnél. Így ajánlhatjuk a sarki kávézót a haveroknak, de azt is jelezhetjük, ha egy bankautomata nem hajlandó működni, és inkább érdemes egy másikat keresni - a pontokat csillagokkal is rangsorolhatjuk az egyszerűség kedvéért.

Valamint, ha mindezeket sem tartanánk elegendő újításnak, az okostelefonokon még tovább folytatódik a tervezett képességek sora. Megjelenik majd a geofencing, ami a koordináták ismeretében képes különböző interakciókra (lenémítás, esetleg egy app indítás), tovább dolgoznak a helymeghatározáson, ami több szenzort használ majd, de összességében kevesebb energiát fog igényelni, és a Maps képes lesz különböző tevékenységeinket is felismerni, tudni fogja, hogy éppen sétálunk, biciklizünk vagy autóval megyünk - ezt is figyelembe veheti például a navigálásnál.

A nyárra esedékes frissítéseket követően tehát a Google Maps teljesen új arcát fogja mutatni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward