Google I/O: Gesztusvezérlést és digitális jólétet hoz az Android P

A Google következő generációs mobilos rendszeréről sok érdekességet megtudhattunk a fejlesztői konferencián. Az új rendszer első bétája csaknem egy tucatnyi mobilon tehető próbára, nem kell már hozzá mindenképpen referencia eszköz.

Google I/O: Gesztusvezérlést és digitális jólétet hoz az Android P

A Google természetesen beszélt az új generációs Android operációs rendszerről is a fejlesztői konferenciáján. Az Android P-ről már korábban is sokat megtudhattunk, hiszen az első előzetes kiadása március hetedikén vált elérhetővé, most pedig újabb funkciói kerültek terítékre.

Galéria megnyitása

A mesterséges intelligencia itt is azonnal előkerült a Google I/O-n. A vállalat elmondta, hogy az úgynevezett „on-device” gépi tanulásnak köszönhetően az operációs rendszer folyamatosan tanulni fogja a felhasználói szokásokat. Ezekkel az információkkal pedig arra törekedik majd az Android P, hogy minél jobban megkönnyítse az emberek életét. A Google beszélt a digitális jólétről. A vállalat meglátása szerint a felhasználók hajlamosak amiatt rettegni, hogy lemaradnak valamiről, és ez nem jó dolog. A keresőóriás szeretné azt elérni az érkező újításokkal, hogy a mobilok segítsenek a tulajdonosaiknak a nyugodtabb, rendezettebb életvitelben. A digitális jólétet fogja segíteni a Family Link szolgáltatás, az Android Dasboard és még néhány egyéb fejlesztés is.

Galéria megnyitása

A Dasboard egy teljesen új felület, ami gyakorlatilag egy felügyeleti központnak is betudható. Itt a felhasználó pontosan látni fogja, hogy mennyi időt töltött egy alkalmazás nyomkodásával, hányszor nyitotta fel az okostelefonja megjelenítőjét nap közben, mennyi értesítést fogadott és pontosan honnan érkeztek ezek. Ha úgy látja, hogy túl sokat lóg a YouTube-on vagy az Instagramon, akkor itt be lehet majd állítani időkorlátozásokat. Megadható, hogy napi 30 perc Facebookozás legyen megengedett, és ha ezt eléri a gép tulajdonosa, akkor az applikáció magától bezárul és szürkére vált az ikonja. A vállalat bevezet egy továbbfejlesztett „ne zavarj” üzemódot is, ami még inkább arra fókuszál majd, hogy a felhasználók zavartalanul végezhessék az egyéb tevékenységeiket. A lényeg itt az, hogy még az értesítések is el lesznek rejtve, nem csak a jelzéseket teszi félre a rendszer – persze meg lehet majd adni kiemelt személyeket, akik bármikor elérhetik a tulajdonost. A digitális jólét keretében számolt be arról is a Google, hogy jön a Wind Down mód. Ez arra szolgál, hogy jelzi a felhasználónak, amikor nyugovóra kell térnie. A Wind Downhoz kötődő időpontot az emberek maguknak állíthatják be, ez a szolgáltatás lenémítja a gépet és monokrómra állítja a színvilágot a megadott időben.

Galéria megnyitása

Már a kiszivárgott információkból is sejteni lehetett, hogy a Google átdolgozza a rendszer kezelését, ezzel megpróbálva intuitívabbá tenni a mobilok használatát. Az új mechanizmussal némi gyakorlást követően sokkal gördülékenyebben lehet majd használni az eszközöket. Az új Home gomb „pirula alakú” lett, a visszalépést segítő ikon pedig csak akkor látszik majd, amikor szükség lehet rá, így például a kezdőképernyőn tartózkodva nem foglalja majd a helyet alul. A feladatkezelő helyére pedig kontextuális gombok fognak kerülni. Ilyen például a képernyő elforgatására szolgáló billentyű, ami akkor jelenik majd meg, amikor alapvetően le van tiltva az automatikus elforgatás, de a felhasználó mégis ferdén tartja a kezében az okostelefont.

Galéria megnyitása

Az új gesztus alapú vezérlés úgy működik majd, hogy amikor az átrajzolt Home gombot felfelé húzza a felhasználó, akkor egy gyors áttekintésre szolgáló felület jön majd be, ahonnan pillanatok alatt elérhetőek a legsűrűbben használt alkalmazások, a korábban futtatott programok között pedig bátran lehet oldalra görgetni – és persze a keresőmező sem hiányozhat innen. Egy újabb felfelé húzással előkapható az alkalmazástároló ahonnan már azt az applikációt indíthatja a felhasználó, amelyiket csak éppen szeretné. A Google szerint az App Drawer és a multitasking felületek kombinálása remek döntés volt, és a belső teszteken nagy sikert aratott ez a fejlesztés. Érdekesség, hogy amikor a Home gombot jobbra elhúzza a készülék tulajdonosa, akkor azonnal a feladatkezelő ugrik elő. Változott a hangerőszabályzó is, ez sokkal jobban kézre áll majd.

Galéria megnyitása

A Google azon is sokat dolgozott, hogy az üzemidőt még tovább optimalizálja különböző szoftveres lehetőségek bevetésével. Az Adaptive Battery funkció gépi tanulást alkalmazva próbálja majd azt előre megjósolni, hogy mely applikációkra mikor lehet szükség, és látni fogja, hogy mi az, ami esetleg nagyon sok energiát emészt fel. Az információkat hasznosítva pedig arra fog törekedni, hogy minél kevesebb ideig használja a vasat egy-egy program feleslegesen. A Google szerint az Adaptive Battery a CPU-idő tekintetében egy átlagos masinán 30%-os megtakarításra is képes lehet. Az Adaptive Brightness pedig a fényerőt fogja úgy igazítani, hogy abba a felhasználó is beleavatkozhasson. Ha például bizonyos körülmények között az automata nagyon feltekeri a fényt, és kézzel visszavesz a gép tulajdonosa, akkor legközelebb már emlékezni fog erre a rendszer, és magától azt a szintet lövi be, amit korábban a felhasználó ideálisnak vélt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

És még arról is beszélt a Google, hogy az Android P már előre megpróbálja majd megjósolni azt, hogy mit szeretne csinálni a felhasználó bizonyos körülmények között, és ennek megfelelően gyors opciókat kínál majd fel. Ezek a „ javasolt akciók” az alkalmazástárolóban jelennek majd meg. Itt felkínálhatja például azt a rendszer, hogy indíthassa a felhasználó a zenelejátszást, vagy a legtöbbet keresett partnerét hívhassa, amikor csatlakoztatja a headsetjét. Vagy amikor az edzései idején kapja elő a mobilt, rögtön hozzáférhető lesz a fitnesz applikáció. Mivel ez a megszokásokon és a rutinokon alapul, így folyamatosan finomodik majd menet közben. Ezeken felül pedig említést érdemel még a Slices API érkezése is, ami először a keresőben fog megjelenni. Ez lehetővé teszi, hogy a keresőből egy-egy applikációnak rögtön valamilyen fontosabb részét elérhesse a felhasználó. Nem kell külön kikeresni a programot, valamint benne a szükséges menüpontot, hanem innen kényelmesen azonnal oda lehet ugrani – amennyiben az app támogatja ezt a lehetőséget.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Google az újdonságokról tartott beszámolót követően bejelentette, hogy mostantól elérhető az Android P első béta kiadása, és amit itt határozottan ki kell hangsúlyozni, hogy nemcsak a Pixel modellek vesznek részt a bétaprogramban, hanem hét OEM is. Soha korábban ilyenre nem volt még példa. Kik örülhetnek? Nos, kipróbálható lesz az Android P a Sony Xperia XZ2-n, Xiaomi Mi Mix 2s-en, Nokia 7 Pluson, Oppo R15 Prón, Vivo X21-en, OnePlus 6-on és az Essential Phone-on is. (Ezt már a Project Treble teheti lehetővé.)

Galéria megnyitása

Ja, és még valami zárásul: a Google nem mondta el, hogy milyen néven fog befutni az Android P, szóval erről továbbra is csak találgatni lehet.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward