Google I/O: Bemutatkozott a 199 dolláros Nexus tábla

A Nexus 7 névre keresztelt táblagépet talán minden eddiginél nagyobb várakozás előzte meg, hiszen a rejtélyes gép az árkategóriájához mérten soha nem látott specifikációval rendelkezik.

Google I/O: Bemutatkozott a 199 dolláros Nexus tábla

A Nexus 7 névre keresztelt táblagépet talán minden eddiginél nagyobb várakozás előzte meg, hiszen a rejtélyes gép az árkategóriájához mérten soha nem látott specifikációval rendelkezik.

A Google Nexus 7-ről előzetesen már rengeteg pletyka terjengett, és ezek nagy része igaznak is bizonyult. A keresőóriás természetesen ezúttal sem tért át a hardverek fejlesztésére és gyártására: a készülék az Asus-szal való együttműködés gyümölcse, a Quanta Computer pedig a gyártásért felel majd.

Andy Rubin leszögezte, a céljuk az volt, hogy olyan eszközt alkossanak, ami könnyen hordozható és megfelelően erős ahhoz, hogy mindenhol kompromisszummentes szórakozást nyújtson. No de lássuk, mit is tartogat számunkra ez az érdekes eszköz. Az előlapot szinte teljesen elfoglalja a 7 hüvelykes képátlóval, és 1280 x 800 képpontos felbontással büszkélkedő IPS kijelző - ez az ASUS TruVivid technológájával párosítva tökéletes színeket és hihetetlenül széles betekintési szögeket nyújt. Elöl találjuk még a gép egyszem kameráját is, amely 1,2 megapixeles fotók, és 720p HD videók közvetítésére ad lehetőséget. A teljes előlapot a Corning Gorilla Glass-a védi majd, ami szintén a prémium termékek védjegye.

 A Nexus termékcsalád táblagépének lelke a már jól ismert Nvidia Tegra 3, így a sebességre biztos nem lesz panasz. A Nexus 7-ben az alap modell lesz jelen, amelyben a négy Cortex-A9-es mag 1,3 GHz-es órajelen üzemel, az energiatakarékosságért felelős egység pedig 500 MHz-en ketyeg. A grafikus feladatokért természetesen a 12 feldolgozós GeForce ULP felel majd. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, míg a háttértár kapacitása 8 GB, illetve 16 GB lehet majd. Sajnos a microSD-vel való bővíthetőségre nem kapunk lehetőséget, így fontos a méretválasztás a vásárláskor.

 A készülékben HSDPA modem sajnos nincs, de 802.11 b/g/n támogatású WLAN, GPS, Bluetooth 3.0 modul és a Google Wallet miatt elengedhetetlen NFC chip is helyet kapott benne. Az akkumulátor kapacitása a vállalat állítása szerint akár 9,5 órányi HD videózásra ad lehetőséget. A készüléken a szintén újdonságnak számító Android 4.1 operációs rendszer fut majd.

 

A Jelly Bean kódnevű rendszer, ha minden igaz, akkor az utolsó, amely az Ice Cream Sandwich alapjaira épül, és a következő már az 5.0-s verziószámmal érkezik majd. A Nexus-on természetesen az Android 4.1 az alapértelmezett külsejét mutatja majd, semmilyen módosítást nem kapott, ahogy az ezeknél a „fejlesztői” eszközöknél lenni szokott. A Google Nexus 7 gyártása már egy ideje gőzerővel folyik, és hamarosan a boltok polcaira is felkerülhetnek az igen kedvező árú táblák.

Elsőként természetesen az Egyesült Államokban tűnik fel, és még ott sem garantált, hogy mindenkinek jut, hiszen az igények várhatóan hatalmasak lesznek. Egyelőre az előrendelések leadására van lehetőségünk, de azt nem tudni, hogy mikor kapják majd kézhez a táblát a vásárlók. A 8 GB-os Nexus 7 199 dollár lesz, míg a nagyobb tárhelyet nyújtó 16 GB-os variáns 249 dollárért vihető majd haza. A 340 grammos és 10,5 milliméteres vastagságú gép legnagyobb vetélytársa az Amazon Kindle Fire lesz, de a Galaxy Tab 2 7.0 is konkurenciát jelenthet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward