Google Glass v2.0: Inteles alapok, gyökeres átalakulás?

Iparági pletykák szerint az új Intel chip jelentősen növelheti az egy akkumulátortöltéssel elérhető üzemidőt.

Google Glass v2.0: Inteles alapok, gyökeres átalakulás?

A Google Glass első generációs kiadása nagy port kavart bemutatkozásakor: az okosszemüveg rendkívül ötletes és hasznos funkciókat kínált, így hatalmas figyelem övezte a vele kapcsolatos bejelentéseket. Persze rögtön akadtak ellenzői is, akik adatvédelmi és személyiségi jogi aggályokra hivatkozva kitiltották a terméket innen-onnan, de ez nem túl meglepő, sok helyre semmilyen kamerát nem engednek be. A Google Glass vezetés közbeni alkalmazásával kapcsolatban is megfogalmazódott némi kritika, ugyanis a termék használatát balesetveszélyesnek tartják. Az egészségügy területén már sokkal jobb volt a helyzet, ugyanis a Google Glass új lehetőségek előtt nyitott kaput e fronton.

Az első generációs Google Glass az üzletek polcain nem tűnt fel, pedig a korábbi tervek szerint már kapható kéne, hogy legyen. Egyelőre csak az Explorer Edition névre keresztelt változat megvásárlására van mód, ami tulajdonképpen egy béta terméknek tekinthető, de ha hihetünk a legfrissebb értesüléseknek, rövidesen komoly változásokra számíthatunk.

Inteles alapokra költözhet a Google Glass második generációs változata?

A jelek szerint a Google Glass második generációs kiadás a jelenlegi Texas Instruments helyett egy Intel gyártmányú SoC egységet kap, amely az informátorok szerint energiahatékonyabban üzemel majd. Az egyelőre nem derült ki, mely SoC kerül a Google Glass második generációs kiadásába, de jó eséllyel a viselhető eszközökbe szánt Intel Quark SoC lehet a befutó.

Fontos megjegyezni, hogy ugyan a jelenlegi SoC lecserélésével valamelyest javulhat az energiahatékonyság, de ezzel a lépéssel aligha lehet jelentősebb eredményt elérni akkumulátoros üzemidő növelése terén, hiszen a fogyasztásban sokkal komolyabb tényező lehet a folyamatosan működő kamera, illetve az ugyancsak folyamatosan üzemelő kijelző. Emiatt a következő generációs Google Glass érkezésével e területeken is esély lehet változásra, ha az energiahatékonyabb működés és a hosszabb akkumulátoros üzemidő elérése a cél.

Átalakul az okosszemüveg: az új változat modulárisabb, sokoldalúbb lesz, mint elődje

A napokban egy másik értesülés is napvilágot látott, amely a következő Google Glass várható dizájnjáról rántja le a leplet. A kiszivárgott fotó alapján a Google Glass v2.0 valamivel karcsúbb lesz, az elektronikát tartalmazó ház pedig kompaktabbá válik. A jobb oldali szemüvegszár végéről eltűnik a korábbi nehéz alkatrész, a szem előtt elhelyezett "kivetítő" pedig hosszabb lesz, mint az első generációs megoldásnál. Már ha a kiszivárgott szabadalmi fotó a Google Glass v2.0 végleges kiadását ábrázolja.

Az említett változásoknál talán fontosabb lehet, hogy az új Google Glass a jelek szerint sokoldalúbb lesz, ugyanis a kivetítőt, illetve az elektronikát tartalmazó házat a források szerint akár bukósisakra vagy szemüvegre is fel lehet majd szerelni, ha rendelkezésre állnak a szükséges rögzítési pontok, mivel a rendszer komponensei egyetlen kompakt házban foglalnak helyet.

Arról egyelőre nincs hír, mikor érkezik az új Google Glass, mint ahogy az is rejtély, mikor válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban. Egy biztos: a fenti pletykák állításait addig is mindenképpen érdemes kellő távolságtartással kezelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward