Google Glass - a (sokszor) tiltott gyümölcs?

A Google okosszemüvege még meg sem jelent kereskedelmi forgalomban, de máris több szórakozóhelyen betiltották a használatát.

Google Glass - a (sokszor) tiltott gyümölcs?

A Google Glass már most több problémába futott az Egyesült Államokban. Azokat a személyeket, akik az innovatív szemüveget viselik, több kikapcsolódásra lehetőséget adó intézményből is kitilt(hat)ják. Az előzetesen tett lépések oka az adatvédelmi aggályoknak köszönhető.

Az előzetes tiltási hullámot egy kaszinólánc indította be. A hivatalos indoklás szerint a beépített kamera miatt lesz kötelező kikapcsolni és levenni a Google szemüvegét, mialatt az intézmény területén belül tartózkodik a használója. A kamera könnyedén csalásra ösztönözhetné annak felhasználóját - olvasható a közleményükben.

Tiltott terület lesz ezen felül a legtöbb sztriptíz klub is, ahol ismét a szinte felismerhetetlenségig rejtett kamera szúrja az üzemeltetők szemét. Ezen persze nem is kell csodálkozni, ilyen helyekre egyébként is tilos bevinni, illetve használni ilyen képességekkel bíró eszközöket. A futurisztikus szemüvegeket várhatóan a moziláncokba sem fogják egyszerűen beengedni, mert itt is könnyedén megsérthetnénk velük a szerzői jogokat. Továbbá már egy seattle-i kávézó tulajdonosa is kijelentette, hogy nem szívesen várja a Google Glasst viselő személyeket - ez viszont már némileg meglepő azért.

Ráadásul a fentiekkel még közel sincs vége a Google Glasst kifogásolók sorának. Londonban egy helyi aktivista csoport "Stop the Cyborgs" címen indított kampányt a termék ellen. A céljuk, hogy gyakorlatilag mindenhonnan tiltsák ki az okosszemüveget, ahol több ember kénytelen egy légtéren osztozni: irodák, bárok és nyilvános helyszínek szerepelnek a célkeresztjükben. A céljaik elérésének érdekében már plakátokat is gyártani kezdtek, melyek a Google Glass viselésének tiltására hívják fel a figyelmet.

Az aggodalmak az esetek többségében nem indokolatlanok, hiszen tényleg semmi nem jelzi azt, ha az eszközök éppen videót vagy fotót rögzítenek; ugyanakkor némi túlzást lehet érezni egy-két esetben. Ilyen egyebek mellett a nyugat-virginiai javaslat is, ami vezetés közben sem engedné a Google Glass használatát, pedig a vezetőt ez semmiben nem zavarja, és egy balesetnél még jól is jöhet a készülék által felvett anyag.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward