Google: faállomány ellenőrzése műholdakkal, akár valós időben is

A Google interaktív térképével nyomon követhető, mennyi erdőt pusztítottak ki az elmúlt években, de arra is fény derül, mekkkora mennyiségben telepítettek új facsemetéket.

Google: faállomány ellenőrzése műholdakkal, akár valós időben is

A Google több érdekes projektet is indított már az elmúlt hónapok, illetve évek során, ezek közül a legfrissebb a Global Forest Watch nevet viseli, célja pedig az, hogy megmutassa az érdeklődőknek, hogyan változott a fák mennyisége globális, illetve helyi szinten az elmúlt évek során.

A könnyedén kezelhető interaktív térkép a vállalat Maps és Earth szolgáltatására támaszkodik, és meglehetősen hasznosnak bizonyulhat sokak számára, hiszen könnyedén, látványosan követhető, mennyi fát vágtak ki az adott térségben, de arról is ad némi információt a térkép, hogy mennyi új fát telepítettek. A kivágott fák rózsaszínnel, az újonnan telepített fák pedig kékkel jelennek meg a térképen.

Brazilia

Alul látható egy idősáv is, ami 2000-től 2013-ig mutatja a változást, de a sáv két végén található kis négyzetek tetszőlegesen mozgathatóak, így 13 évnél kisebb átfogás is beállítható. Ha beállítottuk a kívánt idősávot, a bal oldali "Lejátszás" gombbal végigkövethetjük az adott térség famennyiségének változását. Egyes esetekben arról is kínál információt az adott térképrészlet, hogy mely cég, illetve cégek kezelik arrafelé az erdőségeket.

A Google illetékesei szerint hatékonyan, bárki által nyomon követhető az erdők famennyiségének változásai, így szükség esetén időben lehet dönteni egy esetleges beavatkozásról is – ez a természetvédők és a hatóságok szintjén különösen fontos lehet. A felső menüsor opcióinak – és a NASA rendszerének – köszönhetően egyebek mellett akár az is nyomon követhető, hol volt az elmúlt hét napban erdőtűz.

A Google, illetve a vele együttműködő szervezetek célja az, hogy az új szolgáltatás idővel valós idejű információk biztosítására is képes legyen, sőt, akár riasztásokat is küldhessen a megfelelő hatóságoknak, hogy ha beavatkozást igénylő tevékenységre derül fény. A valós idejű információgyűjtés természetesen műholdakkal történhet.

Aki kedvet kapott az új szolgáltatás kipróbálásához, látogasson el ide.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward