Google Docs: szövegszerkesztés hangalapú parancsokkal

Most már nem csak lediktálhatjuk a szöveget, de hangalapú parancsok segítségével formázhatjuk, tördelhetjük azt, így billentyűzet nélkül is lehet dolgozni.

Google Docs: szövegszerkesztés hangalapú parancsokkal

A Google Docs, vagyis a Google online dokumentumszerkesztő szolgáltatása már nagyon régóta elérhető, sőt, egy ideje akár diktálhatunk is a szoftvernek, ami – mintha egy élő titkárnő lenne – meglepően gyorsan és pontosan ismeri fel és jegyzi le a kimondott szavakat. Korábbi próbánk szerint Google Chrome webböngészővel karöltve nem csak angolul, de magyarul is meglepően jól ért a szoftver, így szükség esetén jó szolgálatot tehet – de a gépelés némi rutin birtokában azért még mindig gyorsabb és kézenfekvőbb választás.

A Google Docs, azaz a Google Dokumentumok szolgáltatás mögött dolgozó szövegfelismerő algoritmus a napokban új képességekkel bővült, így már nem csak lediktálhatjuk neki a szöveget, de beszéd alapú parancsokkal annak formázására, tördelésére, pontokba szedésére is utasíthatjuk. A Chrome webböngészőt igénylő újítás a lenti videó alapján nagyon hatékonyan működik: képes kitenni a mondatvégi pontot, de a szöveg stílusát és tartalmát is módosíthatjuk vele, vagy akár új bekezdést is tud kezdeni, ha éppen azt kérjük, és még felsorolás készítésére is alkalmas. És ez csak a jéghegy csúcsa, hisz a hivatalos listán rengeteg egyéb funkció is szerepel, persze az alkalmazásukhoz szükséges pontos parancsokat meg kell tanulni. Ebben munka közben is bármikor kérhetünk segítséget, hisz a súgó is előcsalogatható a megfelelő hangalapú utasítással. Apró üröm az örömben, hogy egyelőre csak angol nyelven tud a szoftver, és csak angol nyelven „íródott” szöveg szerkesztésére képes. Idővel persze egyéb nyelvek támogatása is bekerülhet a repertoárba, így akár magyarul is tudunk majd billentyűzet használata nélkül szöveget szerkeszteni.

Hogy mennyire egyszerű a funkció használata? Az alábbi videó megmutatja.

Az újítás angol nyelven már mindenki számára elérhető, az viszont egyelőre rejtély, hogy a többi nyelv támogatását pontosan mikorra implementálják. Abban azért biztosak lehetünk, hogy az elkövetkező hónapok során erre is sor kerülhet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward