Google: Csak 18 éven felülieknek?

Meglepő felfedezés: a Google felhasználási feltételei szerint a cég valamennyi szolgáltatását (így tehát még az alapvető keresést is, valamint GMAIL-től YouTube-ig mindent) csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetik igénybe.

Google: Csak 18 éven felülieknek?

Meglepő felfedezést tett a CNET egyik riportere: a Google felhasználási feltételei szerint a cég valamennyi szolgáltatását (így tehát még az alapvető keresést is, valamint GMAIL-től YouTube-ig mindent) csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetik igénybe.

A feltételek konkrétan a következőképp szólnak: "Ön nem veheti igénybe ... a Google termékeit, szoftvereit, szolgáltatásait és weboldalait ... és nem fogadhatja el a feltételeket, amennyiben ... nem érte el a nagykorúságot és így nem is köthet jogilag kötelező szerződést a Google-el."

Tény, hogy ezeket a feltételeket általában (és nem csak a Google esetében) még csak át se nézi az ember, egyrészt mivel többnyire olyan súlyos jogi nyelvezettel írják őket, hogy egyszerű halandó hamar belefárad, másrészt pedig mivel a lényeget úgyis tudni véli (nem szegünk törvényt, nem sértegetünk, tiszteletben tartjuk mások jogait, stb.). Minden olyan esetben, ahol komolyabb pénzmozgásokról, netán hivatali ügyekről van szó, ugyanilyen magától értetődőnek vehetjük ezt a korhatárt is. No de a Google-nél...?

A CNET riportere rá is kérdezett, hogy hogyan reagál a cég arra, ha valakiről kiderül, hogy kiskorú létére használja a szolgáltatásaikat; erre a következő választ kapta: "Természetesen nem áll módunkban, hogy valamennyi felhasználónkat ellenőrizzük. Ha azonban valami módon mégis tudomásunkra jut, hogy egy felhasználó megszegi a felhasználási feltételeinket, ide értve az illető kiskorúságát is, akkor természetesen megtesszük a megfelelő lépéseket, ami adott esetben az illető felhasználó Google-fiókjának törlését is jelentheti."

Emellett a riporter arra is rámutatott a cikkében, hogy ez már csak annak tükrében is igen meglepő hozzáállás a Google részéről, hogy erre egyrészt nem kötelezi őket semmi és senki, valamint egyetlen konkurensük sem szab ilyen feltételeket (a Facebook 13 éves minimum kort határoz meg, a MySpace 14-et, a Microsoft Live és as az Ask.com feltételei pedig még csak ki sem térnek a kor kérdésére), másrészt pedig azért is, mivel a Google jelenleg is épp iskolás korú gyermekek számára rendez egy vetélkedőt, amelynek keretében a résztvevők új logót tervezhetnek a Google-nek, és a győztes egyrészt $10.000 jutalmat kap, másrészt pedig az alkotása egy napig látható lesz a Google.com-on... csak úgy látszik, ő maga ezt ott jogszerűen nem tekintheti meg, hacsak valamelyik szülője nem hozza be neki az oldalt. Legalábbis érdekes helyzet, az tény.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward