Google Chrome: Flash reklámok blokkolása, okos videó kezelés

Az újítások jelentősen javítják a felhasználói élményt, a mobil konfigurációk esetében pedig még némi akkumulátoridő megtakarítására is alkalmasak.

Google Chrome: Flash reklámok blokkolása, okos videó kezelés

A Google Chrome webböngésző háza táján több érdekes változás is várható a nem is oly távoli jövőben, amelyeknek alighanem sokan fognak örülni. Az újítások célja egyrészt a felhasználói élmény növelése, másrészt pedig az, hogy a mobil konfigurációk akkumulátoridejével hatékonyabban tudjon spórolni a rendszer.

Sok más iparági szereplő mellett a Google illetékesei is lépéseket tettek annak érdekében, hogy az Adobe Flash szoftvere egyre inkább kiváltható legyen, ennek oka pedig az, hogy a bővítmény esetében nagyon sokszor derül fény súlyos biztonsági résekre. Emellett a Flash-t persze erőforrás-pazarlása miatt is sokszor éri komoly kritika.

A Google éppen ezért arra ösztönzi a hirdetőket, hogy Flash helyett inkább HTML5 alapú megoldásokat használjanak, azokat pedig, akik mégis Flash alapú tartalommal jelentkeznek, automatikus Flash->HTML5 konverzióval segíti a Google Adwords szolgáltatása. Flash fronton a Google Chrome webböngészője is bevet némi trükköt: szeptember elsejétől a júniusi bejelentésnek megfelelően a Flash alapú reklámok döntő többségének lejátszását automatikusan szünetelteti a Chrome, ami a várakozások szerint javítja majd a rendszer teljesítményét, a mobil konfigurációk esetében pedig takarékosabb akkumulátor-használatot eredményez. Az újítás ezzel együtt némi erőforrás-megtakarításra is lehetőséget ad, így javulhat a teljesítmény.

A másik hasznos újítás a videók lejátszását érinti: a hamarosan megjelenő új Chrome webböngésző okosabban kezeli majd azokat a háttérben megnyitott weboldalakat, amelyek automatikusan induló videót tartalmaznak, hisz a videó lejátszását késleltetni fogja egészen addig, míg az adott böngészőfül előtérbe nem kerül. A videó betöltése lezajlik, de a lejátszás nem indul el, így nem kell többé keresgélnünk, vajon melyik böngészőfülről jön a "kéretlen" hang. Ahogy a böngészőfül előtérbe került, elindul a videó automatikus lejátszása, ami azután akkor is folytatódik, ha másik böngészőfülre váltunk – erre az egyes weboldalak lejátszó-lista funkcionalitásának zavartalan működése miatt van szükség.

Az említett újításokat a fejlesztőknek szánt kiadás már tartalmazza, így a végleges Chrome-ban is hamarosan feltűnhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward