Google Chrome: annyi a HTML5-ös H.264 támogatásnak

Bejelentette a Google, hogy kiveszi a H.264-es videók támogatását a Chrome HTML5 komponenséből. Elismerik ugyan, hogy ez a formátum meglehetősen fontos szerepet tölt be, de bíznak benne, hogy ezáltal elősegíthetik a nyílt, de saját fejlesztésű WebM formátumuk, valamint az Ogg Theora térnyerését. Állításuk szerint ugyanis ezek is kellőképpen elterjedtek, és igen gyorsak is.

Google Chrome: annyi a HTML5-ös H.264 támogatásnak

Bejelentette a Google, hogy kiveszi a H.264-es videók támogatását a Chrome HTML5 komponenséből. Elismerik ugyan, hogy ez a formátum meglehetősen fontos szerepet tölt be, de bíznak benne, hogy ezáltal elősegíthetik a nyílt, de saját fejlesztésű WebM formátumuk, valamint az Ogg Theora térnyerését.

Terveik szerint a támogatás megszüntetésének átfutási ideje két hónap lesz, és jelenleg is aktívan tájékoztatják a nagyközönséget, hogy minden készülő HTML5-ös honlap esetleges videós tartalmait még időben átállíthassák WebM-re. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a későbbiekben lesznek-e olyan pluginek vagy bővítmények, amelyek a támogatás megszűnését követően is biztosítják a H.264-lejátszást.

Ezzel a lépéssel a Google sokat nyerhet ugyan, ha bejön a számítása, de arányosan nagyot is bukhat rajta, ha nem lesz megfelelő a fogadtatás, mivel a H.264 jelenleg kényelmesen uralja a HTML5-ös videószínteret, míg a WebM esélyei egyelőre megtippelhetetlenek - annál is inkább, hogy azt a legtöbb professzionális videószerkesztő program sem támogatja, valamint az MPEG-LA szabványfelügyelő csoport, az Apple és a Microsoft is lebegtet már egy ideje szabadalmi pereket annak kapcsán.

Mindent egybevetve tehát elég valószínű, hogy a Google most sokakat magára haragított - viszont ennél is inkább érdekes lesz megfigyelni, hogy hosszú távon hogyan alakulnak majd a dolgok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward