Google: 3D a böngészőkben

Bemutatta az új webes 3D-szabványának, az O3D-nek egyik első, korai változatát a Google. Az O3D-t egy valóban teljesen böngésző- és oprendszer-független formátumnak szánják, amely egyrészt tökéletesen együtt tud működni a modern webbel, másrészt pedig ugyanilyen zökkenőmentesen tudja kezelni a legmodernebb 3D-s grafikai megoldásokat is.

Google: 3D a böngészőkben

Bemutatta az új webes 3D-szabványának, az O3D-nek egyik első, korai változatát a Google. Az O3D-t egy teljesen böngésző- és oprendszer-független formátumnak szánják, amely egyrészt tökéletesen együtt tud működni a modern webbel, másrészt pedig ugyanilyen zökkenőmentesen tudja kezelni a legmodernebb 3D-s grafikai megoldásokat is.

Igyekeznek a lehető legteljesebb mértékben kihasználni a jelenlegi grafikus egységek által biztosított lehetőségeket annak érdekében, hogy minél több effektet gond nélkül elérhetővé tegyenek, a hullámzó víztől a tükröződéseken át a lobogó lángokig - és mindezt hibátlan JavaScript-támogatással, a 3D-s világ valós idejű változtathatóságával.

A tesztverziók már valóban ígéretesek, mivel tényleg gond nélkül működnek Linux 2.6-on, Mac OS X 10.5-ön, valamint XP-n és Vista-n is, Chrome-mal, Firefox-szal, Explorer-rel és Safari-val is - valamint minden olyan grafikus evzérlővel, amely rendelkezik univerzális shaderekkell (így például az nVidia GeForce 8-as sorozatával, vagy épp az AMD ATI Radeon HD-vonulatával).

Arról egyelőre még utalásokat sem tettek, hogy akár csak megközelítőleg is mikorra várhatnánk egy végleges verziót, viszont a munkálatok buzgóságához és elevenségéhez kétség sem férhet, mivel folyamatos munkakapcsolatban állnak az OpenGL-szabványt kezelő Khronos Csoporttal, továbbítva nekik a tapasztalataikat, így eléggé biztosra vehető, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt a mielőbbi megjelenés, és a lehetőség szerint kiváló végeredmény érdekében.

                                        

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward