Globálisan csökkenti a videók minőségét a YouTube

Globálisan csökkenti a videók minőségét a YouTube

Az Európai Unió kérésének eleged téve döntött úgy a streaming szolgáltatók egy része, hogy lentebb veszi a tartalomsugárzás minőségét annak érdekében, hogy csökkentsék a hálózatok terheltségét. A YouTube akkor elsők között jelentette be az intézkedését, és most még tovább viszi ezt a kezdeményezést.

A Google úgy döntött a YouTube esetében, hogy nemcsak az EU-ban lépi meg a minőség csökkentését, hanem világviszonylatban mindenhol. A YouTube a globális internetforgalomnak meglehetősen nagy részéért felel, és éppen ezért valós hatást tud gyakorolni az adatforgalomra, ha megfelelő lépéseket tesz ennek érdekében. És a szakemberek felismerték, hogy ennek bizony nemzetközileg is nagy jelentősége lehet.

Az Európai Unióban egyelőre még nem kell attól tartani, hogy túlzottan terheltek lennének a hálózatok, ami üzemzavarokat okozna. Azonban vannak olyan helyek a világon, ahol már most is lehetnek ebből fakadóan problémák. Éppen ezért a YouTube döntése mindenképpen üdvözölendő, és példa értékű. Remélhetőleg mások is követik majd ezt az irányt a mostani nehéz körülmények között, hogy ezzel is segítsék az embereket.

Galéria megnyitása

A legtöbb streaming megoldás szó szerint lentebb tekert bitrátával sugározza az „adását”, de a YouTube esetében egyébként nem erről van szó. A videomegosztón most is nézhetik az emberek a felvételeket akár a legmagasabb felbontásban is a maximális részletesség mellett, ha azt szükségesnek érzik, de alapból minden alacsony minőségben indul majd el. Az SD felbontás lesz ettől kezdve alapértelmezetten beállítva, ami a 480p-t takarja, nem alacsonyabbat.

Eddig a YouTube mindig olyan minőségi beállításban nyújtotta a videókat, amit előzőleg használt a néző. Tehát, ha valakinek az okostelefonja, személyi számítógépe megfelelt a 4K UHD kezelésére, és a sávszélessége is adott volt ahhoz, ahol csak lehetőség volt rá, Ultra HD-ban ment a lejátszás. Még az egészen kicsi, beágyazott ablakokban is hatalmas felbontásban mentek a videók. De ennek most a YouTube döntése nyomán vége, mindig, minden a 480p beállításban lesz kiválasztva az induláskor.

Jelen állás szerint a következő egy hónapban lehet arra számítani, hogy a YouTube működése a normálistól eltérő lesz immáron globálisan. Ezt követően minden visszaáll majd az eredeti kerékvágásba, már amennyiben javul a nemzetközi helyzet. Ha úgy látja a helyzetet a vállalat, akkor bármikor meghosszabbíthatja ezt az időszakot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap