Gigabyte Radeon R9 290X WindForce 450W hűtéssel

Az új videokártya halkabb és hűvösebb lesz, mint a referencia modellek, sőt, még egy picit gyorsabb is lesz náluk.

Gigabyte Radeon R9 290X WindForce 450W hűtéssel

Az AMD referencia hűtéssel rendelkező Radeon R9 290(X) sorozatú videokártyáit sok kritika érte, mert a rajtuk elhelyezett referencia hűtés nem elég hatékony és sajnos halknak sem nevezhető. Emiatt sokan várják azokat a Radeon R9 290(X) sorozatú videokártyákat, amelyek gyári helyett ütőképesebb, halkabban működő, egyedi felépítésű hűtést alkalmaznak – számukra a megemelt GPU órajel csak hab a tortán.

A korábbi hírek szerint a Hawaii grafikus processzorokból sajnos nem készül annyi, amennyire igény lenne, így kisebb hiány alakult ki, ami miatt kissé hátrébb kellett tolni az egyedi hűtéssel ellátott termékek piacra dobásának időpontját. Az új, sokak által várt videokártyák rövidesen megjelennek, és az eddigi információk alapján több érdekes modell is lapul majd köztük – elég csak az ASUS vagy az MSI nemrégiben lencsevégre kapott megoldásaira gondolni.

Gigabyte GV-R929XOC-4GD
Gigabyte GV-R929XOC-4GD

A két említett gyártó mellett természetesen a Gigabyte is kínál majd egyedi hűtéssel ellátott Radeon R9 290X videokártyát, méghozzá nem is akármilyet. A szóban forgó újdonság egy WindForce 3X 450W típusú hűtőt kap, ami a referencia megoldásokhoz képest nem csak hűvösebben tartja a GPU-t, de ezzel egy időben zajszintje is jóval, akár 15,9 dB(A)-lel alacsonyabban marad. A két slotnyi helyet foglaló, három ventilátorral dolgozó WindForce 3x 450W hűtés alatt ezúttal is egy teljes értékű Hawaii GPU dübörög, amely 2816 stream egységgel rendelkezik. A GPU-hoz természetesen ezúttal is 512-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória.

A halk és hatékony hűtés jóvoltából némi tuning is belefért: a referencia megoldásokkal ellentétben a Gigabyte új videokártyájának GPU-ja már nem 1 GHz-es, hanem 1040 MHz-es PowerTune Boost órajellel gazdálkodik, azaz picivel gyorsabb lesz, mint normál társai.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a Gigabyte újdonsága pontosan mikor kerül az üzletek polcaira, sőt, jelenleg az sem tudható, mennyibe kerül majd. Az viszont már biztos, hogy érkezik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward