Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition: egy igazi fenevad

Az új videokártya félelmetesen magas órajeleket alkalmaz, így jelenleg ennél a modellnél gyorsabb, kereskedelmi forgalomban is kapható GeForce GTX 780-as videokártya nem létezik.

Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition: egy igazi fenevad

Az Nvidia és az AMD közötti harc egyre kiélezettebbnek mondható: a csatában mindkét fél megpróbál időről-időre előrántani egy-egy újabb csodafegyvert, amely segít az addigi kép átrajzolásában. Az R9 290 megjelenésével a GeForce GTX 780 nehéz helyzetbe került, ugyanis még csökkentett árával sem igazán versenyképes az AMD termékével szemben, ami jobb ár/teljesítmény arányt tud felmutatni.

A helyzet javítása érdekében az Nvidia a közeljövőben arra ösztönözheti partnereit, hogy dobjanak piacra gyárilag megemelt órajelekkel érkező GeForce GTX 780-as videokártyákat, amelyek segítenek a piaci versenyképesség javításában. Ilyen gyárilag tuningolt videokártya a Gigabyte újdonsága, a GeForce GTX 780 GHz Edition is, amely korábban félreértésre adott okot. Nemrégiben röppent fel az a hír, hogy az Nvidia egy GeForce GTX 780 GHz Edition videokártya sorozat bemutatására készül, ám ilyesmiről szó sincs, csak a Gigabyte dob piacra egy saját GeForce GTX 780 GHz Edition videokártyát.

A korábbi információkból annyi azért igaz, hogy a GeForce GTX 780 GHz Edition valóban B1-es revíziójú GK110-es GPU-t használ, ám ezzel a GPU-val nem születik új, hivatalos, minden partner kínálatában megjelenő GeForce GTX 780 GHz Edition kiadás - legalábbis egyelőre.

A Gigabyte újdonságán az említett GPU 1019 MHz-es magórajelen ketyeg, amit a GPU Boost 2.0-s támogatás jóvoltából átlag 1071 MHz-ig emelhet a rendszer (tehát 1100MHz felett lehet a maximális érték). Ezek félelmetesen magas számok, ugyanis a referencia GeForce GTX 780-as videokártyák alap esetben 863 MHz-es magórajelet és 900 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajelet alkalmaznak. A 384-bites adatsín végén lógó 3 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória 6 GHz-es effektív órajelen üzemel, csak úgy, mint a referencia GeForce GTX 780-as modellek esetében.

A különleges videokártyán természetesen egyedi hűtés kapott helyet. A WindForce 450-es megoldás három darab ventilátort, számos hőcsövet és rengeteg alumínium lamellát alkalmaz annak érdekében, hogy a GPU-t halkan, de hatékonyan le tudja hűteni. Az egyenletesebb hőelosztást hátlapi hűtőlap is segíti.

A Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition videokártyája hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára pedig nagyjából 10%-kal lesz magasabb, mint a referencia modelleké.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward