Gigabyte alaplapok, végre UEFI alapokon

A tegnapi nap folyamán az MSI hangvezérelt alaplapjai kavarták fel az állóvizet az alaplapok piacán, ma pedig a Gigabyte rukkolt elő egy érdekes újítással, aminek bizony sokan fognak örülni: a gyártó végre megkezdte az UEFI firmware alkalmazását.

Gigabyte alaplapok, végre UEFI alapokon

A tegnapi nap folyamán az MSI hangvezérelt alaplapjai kavarták fel az állóvizet az alaplapok piacán, ma pedig a Gigabyte rukkolt elő egy érdekes újítással, aminek bizony sokan fognak örülni: a gyártó végre megkezdte az UEFI alkalmazását.

Ahogy a mostani bejelentéssel, úgy tavaly azzal is meglepte a vállalat a felhasználókat, hogy a rá jellemző kék nyomtatott áramköri lap helyett fekete PCB-vel ellátott alaplapokat kezdett piacra dobni. Az első híreket, amelyek a fekete PCB-vel ellátott alaplapokról szóltak, senki sem akarta komolyan venni. A gyártó manapság a második legnagyobb alaplap készítő cégnek minősül a piacon, amit részben annak köszönhet, hogy alaplapjai esetében ragaszkodik a jól bevált gyakorlathoz, legyen szó dizájnról, vagy egyebekről – igaz, ez a „merevség” sokszor a cég ellen dolgozik.

Vegyük példának az UEFI kérdést. A cég mindeddig elzárkózott az „új” technológia alkalmazásától, holott már a legkisebb gyártók is – mint például a BIOSTAR – beadták a derekukat és elkezdtek UEFI firmware-rel ellátott LGA-1155-ös és Socket AM3+-os alaplapokat gyártani. Amellett, hogy a „valódi” UEFI segítségével lehetőség van egérrel is vezérelhető felhasználói kezelőfelület biztosítására, az UEFI azért is fontos, mert felold jó néhány olyan limitet, amelyeket a tradicionális BIOS képtelen volt. Az UEFI például lehetővé teszi, hogy 2,2 TB-osnál nagyobb adattároló kapacitással rendelkező maghajtóról/partícióról bootoljunk. Mivel az egyre nagyobb adattároló kapacitást kínáló merevlemezek egyre könnyebben elérhetőek, így egyre többeknek van szüksége UEFI alapú firmware-re, azaz a BIOS napjai már erősen meg vannak számlálva. Másrészt pedig haladni kell a korral, azaz, ha a konkurencia UEFI-t alkalmaz, akkor be kell állni a sorba, amennyiben az adott vállalat versenyképes akar maradni.

A Gigabyte-nál eddig UEFI helyett úgynevezett „Hybrid-EFI” firmware-t használtak, amit nyugodtan nevezhetünk BIOS-nak, hiszen az UEFI-hez semmi köze. Ez a megoldás egy AwardBios módosításnak tekinthető, amely lehetővé teszi, hogy 2,2 TB-osnál nagyobb meghajtókról is könnyedén bootoljunk. Grafikus kezelőfelület itt nem jár, ezért a cég sok-sok kritikát is kapott. A „Hybrid-EFI” megoldásnak azért volt egy előnye is: visszamenőleg minden olyan régebbi Gigabyte alaplaphoz ki lehetett adni a módosított BIOS-t frissítésként, amelyeken 16 Megabites EEPROM volt, így a régi alaplapok is hozzájutottak a fenti szolgáltatáshoz. Ez utóbbinak köszönhető, hogy a Gigabyte az egyetlen gyártó a piacon, aki LGA-775-ös, LGA-1156-os, LGA-1366-os és Socket AM3-as alaplapok esetében is tudja biztosítani a felhasználóknak azt a lehetőséget, hogy 2,2 TB-nál nagyobb adattároló kapacitású merevlemezeket is gond nélkül használhassanak.

Most viszont a Gigabyte egy újabb nagy tradícióval szakított: a cég az AwardBIOS-ról áttért az AMI BIOS-ra. Hogy ez miért fontos újítás? Mert az AwardBIOS-szal ellentétben az AMI BIOS-nál lehetőség van az UEFI firmware használatára és a gyártók elkészíthetik saját grafikus kezelőfelületüket is a szoftverhez. A Gigabyte BIOS fejlesztőcsapatának tagjai az eddigi gyakorlat miatt az AwardBIOS programozásában szereztek hatalmas tapasztalatot, ami magyarázat lehet arra a tényre, hogy a cég lassan tér át UEFI firmware-re. A legfrissebb hírek szerint azért már van gyümölcse is a szakemberek munkájának, ugyanis az IDF-en egy LGA-2011-es processzorfoglalattal ellátott X79-es alaplapon már UEFI firmware dolgozott: a termék esetében AMI BIOS-t alkalmaztak a fejlesztők, amelyre a Gigabyte saját grafikus felhasználói kezelőfelületét húzták rá.

Ezzel egy időben a gyártó szakemberei az AMI BIOS esetében is megoldották, hogy működjön a cég DualBios technológiája, amely nem más, mint egy automatikus, redundáns EEPROM váltó technológia, ami védelmet nyújt a felhasználók számára a sérült BIOS-szal, illetve a hibás BIOS frissítéssel szemben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward